tisdag 27 november 2012

Ekosystemtjänster - ett forskningsområde i tiden

Här kommer en spaning om ekosystemtjänster. Ni vet sådana där tjänster som vi som människor i de flesta fall tar för givet, i sämsta fall förstör och i bästa fall kan utnyttja för ömsesidig nytta. Det tydligaste exemplet är väl pollinering med honungsbin som ger oss större skörd OCH honung, och mera frukt och frön in naturen i stort.

I dagens ATL kan man läsa om tre projekt som söker att utnyttja ekosystemtjänster för att minska giftanvändningen och förbättra resultatet:

  1. Skador av snytbaggar minskade med en tredjedel när små granplantor skyddas av myror.Om man laddade plantorna med socker och på så sätt lockade myror så hade det en avskräckande effekt på snytbaggar. Dessa kan annars lätt ha ihjäl små plantor om man inte doppar dem i gift innan plantering.
  2. Hjälpsamma småkryp i äppleodlingarna under lupp. Här ska man studera fienderna till skadeinsekter, hur man kan gynna dem genom bättre odlingstekniker och ev annan sammansättning av bekämpningsmedlen.
  3. Projekt mot mjöldagg i växthusgurka.Här ska man pröva både microbiologiska och icke-kemiska medel med känd verkan, vad de har för effekt och hur de bäst kan kombineras. Låter för mig som om det är sådant som inte de stora kemijättarna forskar om.
Detta är hoppfulla nyheter som gör mig en aning mer positiv inför framtiden!

8 kommentarer:

  1. Intressant!

    Nu till något helt annat - jag märker att jag börjar bli lite skumögd (åldern, åldern) och tycker att din blogg är lite svårläst. Kontrasten är för dålig mellan den ljusgrå texten och den antracitgrå bakgrunden. Jag märker också att det nuförtiden är svårare för mig att läsa ljus text på mörk bakgrund än tvärtom. Nu är ju jag inte lastgammal, men jag kan tänka mig att de som är 50+ eller 60+ har ännu större svårigheter att läsa din blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här med design är inte min starka sida, men jag har försökt förbättra färgerna en smula. Syns det bättre såhär?

      Radera
  2. Detta är framtiden på alla sätt. Att gå med naturen istället för att bekriga och bekämpa den. Permakultur(permaculture) är ett designsystem som utgår från detta tänk. Ett designsystem för alla nivåer i samhället. Mycket intressant.

    SvaraRadera
  3. Klart det blir bra. Brukar bli stökigt efter vägen bara. Tyvärr :-(

    SvaraRadera
  4. Varifrån lyckas du uppbringa detta hopp? Om inget företag tjänar pengar på det så kommer det ju ändå inte lämna forskningsstadiet? Binas pollineringstjänster är knappast något vi överutnyttjar heller?

    Jag tror det mest nyktra sättet att börja se positivt på framtiden är att hela den industriella civilisationen utgör ett reellt hot mot biosfären samtidigt som den är så ohållbar att den omöjligt klarar sig ett andra sekel.

    Under det här seklet kanske det bästa som hänt biosfären på 10.000år kommer att inträffa? Det är bara en fråga om tid. Mer positivt kan det inte bli.

    SvaraRadera
  5. Positiva små steg till förändring, om marknaden efterfrågar alternativa lösningar så kommer alltid någon att vilja utveckla och sälja dom. Det krävs alltid smarta redskap och förenklade metoder för att arbetet ska gå lättare i stort och smått... Jag väljer att tänka positivt och välkomnar din spaning ylven.
    Frågade precis mannen hur han gör med växthusgurkorna på sitt företag, svaret blev kastar bort svaga plantor och är noga med rätt jord och tidpunkt för vattning, de odlar allt för komersiellt bruk och använder endast rovkvalster för bekämpning av ohyra.
    I små familjeföretag där man har följt med utvecklingen från hormoslyr och annan skit till dagens "vänligare" metoder är man pigg på att tänka på sin egen och omgivningens hälsa. Det behöver man varken vara atomforskare eller vegan för att göra!

    SvaraRadera
  6. Anonym, med den inställningen förstår jag inte att du lever över huvud taget. Det mest rationellt bästa för jordens biosfär är utan tvivel om människorna avvecklade sig själva, men jag tycker att livet är värt att leva och vill göra det bästa av det! Dessutom har jag barn och försöker mitt bästa med att inte lämna en sämre planet åt dem än den jag föddes till.

    Anneli, spännande att höra hur det fungerar på riktigt!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...