tisdag 21 juli 2009

Trend med självhushållning

Aftonbladet uppmärksammar att det är trendigt med "självhushåll", inte för att jag tycker att det är självhushåll att åka ut till en bondgård med självplock. Men det är ändå bra tecken för ökad matsäkerhet, arbetskraften blir definitivt lokal, pengarna stannar lokalt istället för att följa med de gästarbetande bärplockarna hem.

Jag tycker att jag har sett att det är mer inne att odla mat i sina trädgårdar än det har varit på länge, det är ett ännu bättre steg mot självhushållning. Det stod i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning för ett tag sedan att: "Halva folket kan leva på hemodlat" Beräkningar hade visat att 4 miljoner vuxna skulle kunna livnära sig på sina villaträdgårdar. I artikeln figurerar siffrorna 2500000 småhus och 300 000 hektar tomt sammanlagt. Det ger vid handen en genomsnittslig trädgårdsyta à 1200 kvm.

Jag rotar igenom SCB's "Bostad och byggnadstatistisk årsbok 2009" och hittar tabell 1.1.2 där man kan utläsa att det 2007 fanns just över 2 miljoner småhus i Sverige. Det ger istället en genomsnittslig tomtstorlek à 1500 kvm. Det låter mycket.

Men faktum kvarstår, artikelförfattaren hävdar att med en tomt på 1200 kvm så kan man försörja två vuxna med mat.

Ett studentprojekt på CUL (centrum för uthålligt lantbruk) kan man ta del av på "Vegan food on 800 sqm" hävdar dock att det krävs 800 kvm per vuxen med veganmat.

4 kommentarer:

 1. Hej, hittade hit via Alternativ, trevlig blogg du har :)

  SvaraRadera
 2. Man tackar! Hoppas att du kommer tillbaka!

  SvaraRadera
 3. Man kan väl klara grönsakerna på den arealen, men höggradigt protein och aminosyror (=köttbehovet) är nog lite svårare. 2500 kvm per vuxen krävs väl för helheten?

  SvaraRadera
 4. Blandar mig i också!

  Vi är 2 vuxna och 3 tonårskillar i familjen.
  Vi köper mjölkprodukter från butiken, ägg och kött direkt från gården och vår trädgårds grönsaker räcker näst intill året om för oss. Under april och maj får man stödköpa lite från butiken. Jo, bär plockar /köper vi också från oldarna i närheten och fryser in.
  Vår tomt är 900kvm och odlat yta är kanske hälften av det.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...