torsdag 16 juli 2009

Potatisar i halm

Jag skrev tidigare om ovälkommet besök i mitt större potatisland. Först trodde jag att det var vildsvin, men senare berättade en granne för mig att de hade varit just i närheten och fångat in sina kött-kor som var på rymmen. Nu någon månad senare har blasten kommit upp ordentligt, så då ser man ju var potatisarna är!
Det är lite svårt att urskilja, men över allt där man ser halm så är det gröna som sticker upp potatisblast. Det växer högt gräs runt om kring som jag ska slå och lägga på ännu mer ovanpå potatisen för att kväva ogräset ännu bättre, nu sticker det upp lite kvickrot här och var. Vitsen med halmodling av potatis är ju bland annat att kväva ogräset så att jorden blir mer problemfri nästa år.

Det här trädgårdslandet ligger på en gård där vi bott förut och fortfarande sköter skogen samt har vår vedhantering på, men den ligger sex mil från där vi bor och det har blivit lite
sporadiskt med besöken på senaste tiden. Sättpotatisen räckte inte till hela landet (det var ändå 15 kilo sättpotatis) så jag satte endel Painted Mountain på de fåror som blivit över. Men iom att vi varit där sällan har majsen fått konkurrera med med för mycket ogräs, samt att jorden kanske var lite för mager. Därför ser majsen mer blygsam ut än den som jag odlar hemma. Men även om den bara var ett par tre decimeter hög så kunde hanblommor skymtas på endel plantor! Nästa år ska jag försöka få i majsfröna tidigare och täcka med duk eller något för att skydda den mot frost. Bättre med näring måste den ha också. Men den åkern jag ska ta i besittning nästa år har vuxit fritt med klöver i flera år, så den borde vara bättre status på!

1 kommentar:

  1. Det påminner mig om Pettson-boken "Kackel i grönsakslandet" där olika djur förstör hans odlingar på våren.
    Vad gäller majsen så kan småvuxna majsplantor ibland få för sig att bara ge hanblommor i ett desperat försök att trots allt föröka sig. Du får väl hoppas på några honblommor också.
    Lycka till med odlingen!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...