fredag 15 januari 2010

Förslag på arbetsmarknadsåtgärd

Nu när arbetslösheten är rekordhög och oljetoppens vassa klippor syns vid horisonten så borde det vara rätt läge att investera i ett störningståligt ("resilient") samhälle och medborgarnas förmåga. I en artikel i DN kunde man läsa att länder med en stor svart ekonomi klarar sig bra i finanskrisens snålblåst. Varför inte satsa på en nyttig svart marknad i Sverige!?

Mitt förslag för att tackla alla dessa områden är att skapa en ny typ av arbetsmarknadsåtgärd, en åtgärd som går ut på att deltagarna ska lära sig att odla mat. Denna mat som man odlar själv betalar man ingen skatt på. Om man driver upp utsäde själv så gynnar man inte ens de stora fröfirmorna eller internationella kemijättarna. Kommunerna har stora ytor som nu för tiden är antingen gräsmatta eller bara oskött gräsyta som skulle kunna användas för ändamålet. Jag tänker mig att deltagarna tilldelas en betydande jordbit, någon stans mellan 100 och 1000 kvm, några enkla trädgårdsredskap, typ kratta, grep, spade och rensjärn samt en budget för utsäde. Det skulle vara närvaroplikt kanske en dag i veckan då deras handledare kunde gå igenom olika saker med dem. Lämpliga ämnen skulle kunna vara bland annat följande:
  • Grundläggande om trädgårdsväxter
  • Växtföljder
  • Planera årets odlingar och beställa frö
  • Skadedjur och sjukdommar
  • Ogräs
  • Teknik vid vårbruk
  • Skötsel av jorden
  • Växternas näringsbehov
  • Skörd
  • Lagring
  • Utsäde
  • Ekonomi
All skörd ska vara deltagarnas egen, att göra vad de vill med. Tänkbara alternativ är allt från egen konsumtion, byteshandel och försäljning mm. Detta skulle ge insitament till att göra ett bra jobb då det kan ge klirr i egen kassa eller god mat på bordet. För att främja den sociala sidan av det hela då tankar och erfarenheter kan utbytas borde huvudmannen stå för fika inklusive en enklare lokal vid odlingarna. Kurslängden är självklart en odlingssäsong.

En dylik "årskurs" skulle automatiskt ge ett bättre självförtroende hos deltagarna då de skulle få uppleva att de lyckas med den mest basala av alla färdigheter, nämligen att skaffa mat på bordet. Det finns ju pckså många exempel på hälsonytta av att syssla med odling, både fysiska och psykiska. Efter avslutad kurs skulle de erbjudas att fortsätta hyra odlingslotten för en rimlig summa. Redskapen de fick under kursen ska dock vara deras egna.

På detta sätt skulle de av samhället ratade individerna ha fått sig ett nyttigt sammanhang där de är behövda och i framtiden kan spela en avgörande roll för vårt samhälle!

16 kommentarer:

  1. Det låter så enkelt och självklart och bra... Ur alla aspekter. Men ändå helt omöjligt att få till stånd i den egna kommunen...

    SvaraRadera
  2. Ur Peak-Oilsynpunkt så är det bråttom att få fler att kunna odla sin egen mat. Helt grön inom området har jag anmält mig till en odlingskurs. Kursen blev snabbt full så intresse finns. Men vi behöver vara så många fler. Hur ska vi snabbt nog få folk att inse att det är brått? Det hjälper ju inte om jag kan odla min kolonilott om hela staden är hungrig. Då får jag ju inte ha min skörd i fred i alla fall. Jag vill inte heller behöva möta mig själv den dag jag ska försvara mina barns mat. Jag är orolig för vad jag skulle kunna bli för människa i den situationen.

    SvaraRadera
  3. Ja, tyvärr är det här en arbetsmarknadsåtgärd vi kommer att få se i Sverige, hur mycket den än behövs. Och hur bråttom det än är...

    SvaraRadera
  4. Det låter som ett utmärkt, kreativt, lösningsinriktat förslag. Mycket bra!

    SvaraRadera
  5. Bra, så kan vi andra, med avdrag för hushållsnära tjänster, hyra in och sysselsätta några av dessa nyutbildade för att odla den mat vi själva inte hinner ordna.

    SvaraRadera
  6. Låter som ett mycket bra förslag.

    SvaraRadera
  7. Bra idé, och det finns redan sådana projekt, se exempelvis Grön integration som drivs av Hushållningssällskapet Väst.
    http://hs-vast.hush.se/?p=14793&m=4738

    SvaraRadera
  8. Fantastisk ide! :) Tråkigt bara att det lär vara galet svårt att få till stånd...

    SvaraRadera
  9. Jag är alldeles överväldigad av alla bifall! Och en blivande arbetsgivare fanns det ju också redan ;-) Synd bara att det inte kommer att bli verklighet i brådrasket, om ens någonsin.

    Men jag kanske skulle försöka få in en debattartikel i lokaltidningen...

    SvaraRadera
  10. Sakta i backen med alla tror att det inte bli av. Ett projekt i Sigtuna håller p å att göra "trädgårdsodlare" då villägare/dagis får en grupp som kommer hem till dig och odla upp marken! Se transitionsweden.se Backyard gardeners.

    SvaraRadera
  11. Hej
    Det är ett bra förslag, men för att få kommuner och Arbetsförmedlingen att nappa ska det nog ha ett tydligare "vad händer efter projektet, perspektiv" Det du beskriver är ju väldigt bra för de som står väldigt långt från arbetsmarknaden, kanske långtidssjukskriva, som behöver en första väldigt lugn fas mot arbete. Vi har ett projekt på gång, som är ett socialt företag som ska odla, och där är Arbetsförmedlingen intresserade. Dels för att de snart har ovanstående målgrupp hos sig och dels för att vi ser möjligheter att anställa vissa ur projektet. Lycka till:) Katarina

    SvaraRadera
  12. Odla kålrötter och tvinna hampa?
    Nej det låter inte som framtidens melodi utan rent av bara flummigt. Lite som någon storts gröna vågen igen.

    Stora jordbruk är effektiva därför att de producerar mycket mat per ytenhet. Förvisso med stor energiinsats, men det finns ingen brist på energi.

    SvaraRadera
  13. Majken,
    faktum är att man i småskalig odling kan få långt större ytskördar än de storskaliga. Här behöver man inte mekanisera på samma sätt. Det finns stort utrymme för något som Eliot Coleman kallar för "one-percenters", dvs. man har tid att ge växterna extra omsorg. Detta är den småskaliga odlingens största styrka.
    Men givetvis krävs det fler personer/yta. I städerna har vi dessutom stora näringstillgångar. Utöver det som folk tycker är lite äckligt, dvs. urin så är det många stall i stockholms län som betalar för att skjutsa iväg sitt gödsel. Jag misstänker att samma problematik gäller i övriga städer.
    Man ska heller inte glömma att trädgård är vår näst största fritidssysselsättning i Sverige och enligt många växer den så det knakar. Intresset finns!

    Till de andra som är tveksamma till att man kan få tillstånd. Det stämmer inte. Jag känner till ett flertal gemensamhetsodlingar på offentlig mark. En del i samarbete med kommunen och en del startade med ett s.k. brukaravtal (eller var det brukarmedverkanavtal det hette?)
    Likaså kan man påverka på andra sätt. Det finns idag parker med många spännande ätbara växter. På närboendes begäran. Senast förra sommaren planterade vi hassel tillsammans med barn i ett lokalt arrangemang här.

    Det här är mina erfarenheter från Stockholm. Jag vet att det finns fler liknande projekt runt om i Sverige.

    Marie Larsson från SLU har ett globalt perspektiv i dessa frågor. Utanför Sverige händer verkligen spännande grejer!

    Det ska också tilläggas att odling som arbetsmarknadspolitisk åtgärd i många fall finns. Alla människor (i synnerhet krigsflyktingar) fixar inte de höga krav som ställs av vår utarmade arbetsmarknad. Vad fan har man för konkurrenskraft om man knappt kan prata svenska och får panikångest så fort man ska gå och lägga sig? Jag känner till fyra odlare som samarbetar med arbetsförmedlingen i Stockholm, och jag vet att det finns fler.

    För oss som utbildar oss till trädgårdsmästare är det väldigt många snöskottarjobb och plattsättarjobb att vänta. Eller att starta upp egen firma förstås. Att bygga socialt kapital och att samarbeta för förbättrad psykisk och fysisk hälsa är en bra sak. Visst är ett ekonomiskt kapital också praktiskt på många sätt. Men framtiden står in för många oroligheter. Friska människor med bra sociala kontakter, goda vänner och en obotlig optimism kommer fixa det här. Oavsett vad som händer!
    Går det bättre än väntat är ingenting förlorat. Toppen!

    Tjohooo! Det finns faktiskt potential i de här frågorna.

    SvaraRadera
  14. Mycket bra idé! Detta skulle ge många möjligheter till att få göra nåt vettigt OCH nyttigt. Nästan så man blir sugen själv ju.

    SvaraRadera
  15. Swehank: Tack. Ja det är ett förslag som står sig även när man läser det igen ett tag senare. Det innehåller ju den viktigaste kunskapen av dem alla, nämligen att kunna få mat för dagen. Och odling som är så roligt!

    SvaraRadera
  16. Iden med koloniträdgårdar är fortfarande bra och att få stöd för odlingen när man är arbetslös sulle inte vara dumt:)

    Finnhäxan

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...