onsdag 21 oktober 2009

Fyra kilo potatis

Jag läste för ett tag sedan en artikel av Stephan Rössner, även känd som "Bantardoktorn" som har gjort stort intryck på mig. Den handlar om en dansk läkare som kring förra sekelskiftet undersökte närings och energibehov och kom med banbrytande resultat.
Jag som funderat mycket på vad man behöver (och vad jag kan) odla finner resultatet trösterikt:
Har vi bara tillräckligt med potatis så klarar vi oss!

Från hemmet hade Hindhede lärt sig att man kunde må bra på grovt bröd, gröt och potatis. Men när han började studera medicin fick han i stället lära sig att det var nödvändigt att äta rikligt med kött, ägg och mjölk för att täcka proteinbehovet.
Vid 1909 bestämde sig Mikkel Hindhede för att genomföra ett långsiktigt kostförsök för att fastställa om det vore möjligt att livnära sig på enbart potatis. Från arbetslokalerna inkallades laboratorieassistenten Fredrik Madsen, en ung rask karl som fick i uppgift att under nästan ett år endast spisa potatis. Detta var uppenbarligen långt före medbestämmandelagarnas tidevarv och Madsen ifrågasatte aldrig chefens uppdrag utan skred till verket. Hindhede hade beräknat hur mycket potatis som skulle åtgå för att hålla energibalansen för Madsens ordinarie arbete. Men Madsen visade därutöver sig villig att öka energiförbrukningen och därmed behöva ännu mera potatis. Han arbetade extra som murarhantlangare och hjälpte till med skörden på gårdarna i Köpenhamns utkanter. Efter 309 dagar avbröts försöket. Då hade Madsen ätit omkring 4 kg potatis varje dag, vilket tog honom närmare 90 minuter att pressa ner. Antingen kokades potatisen och konsumerades som potatismos eller också stektes den upp med lite margarin. Madsen lär enligt uppgifter ha mått väl och undersökningar i efterförloppet visade att han var i full energibalans. Han hade alltså inte brutit ner några proteiner av sina egna förråd utan kunnat nyttogöra den mängd proteiner som potatisen ändå innehåller, samt fått all nödvändig energi härifrån.

Det har blivit ett stående skämt hos oss, "fyra kilo potatis", har man bara det så klarar man sig!

Läs artikeln, den är bra!

6 kommentarer:

 1. Kul! Jag läste i någon bok om potatisodling som jag lånade på biblioteket att man skulle kunna klara sig på bara tre kilo potatis om dagen, men då kanske man måste jobba lite mindre fysiskt.

  SvaraRadera
 2. Själv är jag en anhängare av LCHF och har positiva erfarenheter från den kosten.

  SvaraRadera
 3. "4 kilo potatis" handlar inte om vad man mår bäst av, utan vad man kan leva på. Om du ska fixa din mat själv så är onekligen 4 kilo potatis om dagen enklare att fixa än LCHF...

  SvaraRadera
 4. Hur mycket potatis per kvadratmeter? Hur mycket kålrot? (Som visserligen har färre kalorier men också färre parasiter.)

  FredrikN

  SvaraRadera
 5. Kålrot vet jag inte, men den svenska potatisskörden brukar vara i genomsnitt 2 kilo per kvadratmeter. Skulle tro att den är större i trädgårdsodling, men det är i alla fall ett mått på storleksordningen.

  SvaraRadera
 6. Här är en kille som bara åt potatis i två månader. http://www.20potatoesaday.com/

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...