onsdag 29 augusti 2012

Premiär för slåtterbalk

Förra året kom vi över en slåtterbalk till ett överkomligt pris. Men eftersom inte behovet varit påtagligt samt våran egen traktor fortfarande konvalecent, så har den fått sova sin törnrosasömn. Nu däremot när vi ser djurhållningen närma sig på horisonten så kändes det intressant att pröva om vi kunde få igång den.Det är en Arvika Herkules TKT som vi har köpt. Det är en modell som har en rörlig kniv och fasta fingrar. Det var lite pyssel med att få på drivaxeln på kraftuttaget och lyckas få armarna på trepunkten att träffa fästpunkterna på slåtterbalken, men till slut satt den där den skulle.Att slå gick också över förväntan. Detta trots att knivarna lämnade en del övrigt att önska. Alla knivar var oskarpa, vissa hade bruten spets och den sista kniven saknades helt. Detta fick till följd att balken efter ett tag slutade klippa i det förvuxna gräset med gammalt fjolårsgräs under, och bara plattade till det istället. Den saknade kniven längst ut gjorde att det samlade på sig en mindre höstack där, som fick lyftas av med jämna mellanrum. Men med lite översyn på knivarna så kan den nog fungera finfint!


4 kommentarer:

 1. Bra bild. Fingrarna spretar lite hit och dit. Se till att fingrarna är på exakt avstånd från varandra och att kniven vänder mitt på fingrarna under drift.

  Akta de egna fingrarna !!! Lycka till.

  SvaraRadera
 2. Perfekt maskin att pyssla om på vintern så alla knivar är ok till sommaren. Vete 17 hur jag skall beskriva det praktiska verktyget som är som ett platt X i gjutet stål med en fingängad skruv med anhåll för att pressa ur nitar och en för att nita tänder. Får du tag i ett sådant trots den dåliga beskrivningen är det mycket bättre än att borra och hamra.

  Kraftöverföringsaxelns skydd och remskivans skydd var inget vidare... Var ytterst försiktig och stäng alltid av traktorn när du gör något med maskinen.

  I änden av balken har du ett fäste för en plåt som ger en aning strängläggning, sådant går att improvisera om du behöver det.

  Om det är en bra maskin skall det någonstans i mekanismen finns en brytpinne typ en skruv i en delning av remskivan som skall gå av när knivbalken kilar fast pga stenkörning edyl. Leta efter den, svär om någon har svetsat och se till att ordna reservbrytpinnar. Kanske har den ännu bättre skyddsmekanism, jag har aldrig sett din modell.

  SvaraRadera
 3. Magnus, du råkar inte ha möjlighet att fotografera ett sådant där verktyg?

  Ska leta efter brytpinne eller dylikt. Säkerhet är viktigt!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...