måndag 3 september 2012

Invintring

För bina är det formellt vinter när de stora blomningarna är över. När det sker varierar lite över landet, vid en varm augusti kan blomningen av vitklöver i vallarna ta fart efter andra vallskörden. I år har det dock varit kallt i min del av landet, hela sommaren, så och i augusti. Som oerfaren biodlare lät jag mig luras av den praktfulla ljungblomningen från mitten av augusti, som inte verkar ha givit några större mängder. När jag slutskattade så fick jag aningen mer än vid första slungningen. Den honungen står hemma i köket och väntar på att min första ympsats ska bli färdig.

Sockret till vinterfodret, 20 kilo till varje samhälle.

Bina har fått vinterfoder sedan slutskattningen. Det var ett himla kladd med sockerlösning...  Jag blandade i 10-litersdunkar för att kunna hantera dem lättare, hällde i fyra stycken tvåkilospåsar med socker i varje dunk och fyllde sedan på med hett vatten och skakade runt dunken. Det var dock inte helt enkelt att få i tillräckligt med vatten, det borde vara ca 5,5 liter vatten för att det ska bli rätt blandning. Då jag fodrar med olika typer av lådfodrare så verkar det inte ha inneburit något större problem att lösningen varit delvis övermättad. Jag har två vanliga foderlådor och improviserade med fyrkantiga förvaringslådor av livsmedelskvalitet inuti en tom LN-låda till de andra två samhällena, dock rymmer de bara lite över 10-liter så då är det tvunget med tre påfyllningar av foder för att samhällena ska få hela fodergivan. Alla samhällena har delvis outbyggda ramar som jag tänkte att de skulle bygga ut i samband med infodringen, återstår att se om bina gör som jag har tänkt!
Bi med vaxfjäll under tillväxt.

3 kommentarer:

 1. Vi har bara köpt in 10 kilo socker per kupa. Jag ämnar låta dem behålla eventuell sensommarhonung i nedersta lådan att lägga sockret till, och sedan invintra bara på denna låda. ¨

  I vårt största samhälle ska jag dock invintra på två lådor. Kanske skulle jag också infodra det med 20 kilo socker...
  Invintar ni på en eller två lådor?

  SvaraRadera
 2. Jag planerar invintring på två lådor. Om något samhälle är svagt så har jag nog snarare tänkt att ställa in det i ladugård eller loge.

  10 kilo låter lite, har du kört med det förut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi använde en hink bifor per kupa för övervintring förra året. Övervintrade då på en låda. Det motsvarar väl mer än 10 kilo iofs... får överväga att väga upp mer.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...