onsdag 5 september 2012

Reinfeldt saknar sinne för proportioner

Allianspartierna är på turné genom landet och idag gör de ett nedslag i Kiruna och bevisar sitt bristande sinne för proportioner när han säger:
   
        "Gruvnäringen är för Sverige vad oljan är för Norge, sa statsminister Fredrik Reinfeldt"

Jag säger bara, var är våra gruvfonder? 

Jag kommer istället osökt att tänka på en artikel jag läste om Nordkalks planerade kalkbrott på Gotland, där Hans Lööv, professor i Nationalekonomi, hade gjort en kalkyl på vad gruvan skulle ge Gotland i utbyte för kalken:

         "Hur ser då kalkylen ut för råvaruleverantören Gotland? Låt oss göra ett enkelt räkneexempel. Sextio arbetstillfällen motsvarar omkring sex miljoner kronor i årliga kommunala skatteintäkter. Bolagsskatten från vinsten av att exploatera den gotländska kalken ser man inte röken av. Sex miljoner under 20 år betyder omkring 120 miljoner. Men en fortsatt teknisk utvecklingstakt på ett par procent om året är det dock troligt att minst vart fjärde jobb kan rationaliserats bort inom ett decennium. Och även om man räknar in så kallade multiplikatoreffekter, där varje stenarbetarjobb påverkar efterfrågan på annan konsumtion, så är det högst någon procent av kalkfyndighetens förädlingsvärde som hamnar på Gotland. Med andra ord ser det ut som en typisk u-landskalkyl där fattiga länder försörjer världen med råvaror för småpengar i sammanhanget."

Är det någon som tror att det skulle vara bättre med vår gruvindustri? 

4 kommentarer:

 1. 0.5 % av malmvärdet går tillbaka till markägare som kompensation. Då staten är markägare går pengarna tillbaka till staten. Ingenting stannar kvar lokalt...

  SvaraRadera
 2. Tack Ylven ett sannerligen vaket konstaterande Det där med var finns malmfonden?

  SvaraRadera
 3. Haha den var bra Ylva. Satte middagen i halsen när jag hörde hans stolliga uttalande. /RH

  SvaraRadera
 4. Northland Resourses(Luxemburg-reg) plockar ur miljarders ur backen i Pajala men efterlämnar förutom enorm förödelse endast lön och småslantar till Sverige AB.Hade väl varit smartare att LKAB gjort vinsten så hade den kommit svenskarna till godo.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...