måndag 10 september 2012

Ekologiskt mjölk ger mer Omega-3

Det finns mycket debatt om för eller mot ekologisk odling jämfört med konventionell. Min ståndpunkt att att dess största fördel ligger i den biologiska mångfald som den för med sig. Men nu har det kommit en rapport som man kan läsa om i ATL, som får mig att mer konsekvent byta ut mjölken och smöret mot ekologiskt dito. Det visar sig nämligen att ekologisk mjölk innehåller betydligt mer Omega-3 än vanlig konventionell. Då vi inte är några storkonsumenter av fisk så känns det bra att kunna få i sig denna nyttigare fettsyra genom något som vi ändå konsumerar.

Rapporten var gjord som en meta-studie, dvs att studera en mängd tidigare gjorda rapporter. Sist i artikeln poängteras det att studien inte hade någon extern finansiering.Det är ju smått komiskt att man ska behöva ange något sådant för att få trovärdighet. Det man fortfarande kan ifrågasätta är om alla de 237 ingående studierna har gjorts utan att finansierats av någon part som haft intresse av slutsatserna av dem...

3 kommentarer:

  1. Det finns flera studier som visar på detta - men framför allt att kor som betar på naturbetesmark får mer omega-3 i både mjölk och fett (samt tydligen smakligare kött). Detta gäller oavsett ekologisk eller konventionell odling. Mångfalden av betesväxter ger detta. Därför är det synd och skam att man kan kalla sig ekologisk bonde även om djuren går på en artfattig vall. Ut i skogen med djuren!

    SvaraRadera
  2. Problemet med ekologiskt är att det är för dyrt. Det kan mycket väl vara prisvärt, men när man bara har 3 000 i mån för att föda 2½ människa så får man handla plastmat på lidl.

    SvaraRadera
  3. Eller odla mer mat själv.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...