måndag 17 september 2012

Årets försummade trädgårdsland

I sommar, när jag trodde att jag äntligen skulle få tid med mitt trädgårdsland, eftersom jag numera bor där trädgårdslandet finns, blev det istället mycket värre. Jag vet inte riktigt vad som hände, men jag skyller delvis på "annus horribilis", det myckna regnandet fick vissa ogräs att frodas utöver det vanliga, i mitt fall våtarv. Sedan är det vissa plantor som gillar regn, väldigt mycket, medan andra valde att inte gro. Min egen energi har väl inte heller legat på topp eftersom vi flyttade först i juni (till fritidshuset) och kommer att flytta igen i augusti (till gården).

Jag sparade ett par övervintrade mangoldplantor för att producera utsäde. Och utsäde blir det! Fantastiska mängder sådant, det blev två jättebuskar med mangold frö som bara väntar på mognad och skörd. Nere under mangolden hukar sig squashen. Även i år blev ett år utan vintersquash, jag hoppas på bättring till nästa år då jag kommer att ha en permanentbädd från fåren att plantera i, samt ingen som har något att säga till om vad det gäller täckodling. Den enda squash som grodde hos mig var sommarsquash, men inte ens den har satt några frukter att tala om. Kan möjligen bero på att den inte blivit pollinerad ordentligt. Regnandet har i alla fall gjort binas flygande betydligt mer sparsamt.


Potatislandet tog mycket stryk av bladmöglet i sommar. Även de förment resistenta sorterna som "Orla" dukade under innan augusti var slut. Samodlignsförsöket med bondbönor gick väl hyfsat, mest med resultatet att det blev mer gröda på mindre mark. Nu har jag dock fått konkurrens om skörden med något djur som ätit upp i stort sett alla mogna frön. Tror inte att det är vildsvin, för då hade skadorna i övrigt varit betydligt värre i landet, troligen inte heller fåglar då det är verkligt stora frön. Vad återstår för misstänkta? Kanske grävling? Till nästa år skulle jag vilja få tag i utsäde till "Kalmar Röd" som enligt ryktet är ännu mer bladmögelresistent och står grön ända in i oktober. Om någon som läser detta kan dela med sig av ett par potatisar, så hojta till!

Många bönor hade svårt att gro, men det kom upp tillräckligt av de två sorterna störkokböna som jag odlar, "Äkta tranbär" och "Rödhakeägg". Däremot tvivlar jag på att de mognar i år heller. Vi har redan haft antydan till frost som har svett bladen på "de lutande tornen" (och ja, de har ramlat nu...).


Morötterna som min dotter sådde tidigt, har vuxit fint även om de kan få lite roligt utseende i den hårda jorden. Även palsternacka och rödbetor har vuxit fint, även om rödbetorna krävde förodling för att lyckas, månne åts de upp av sniglar annars. Även kålen verkar ha gått det ödet till mötes, med undantag frö den vackra purpurkålen jag odlar, som även verkar ha klarat sig mot diverse larver i år, kanske för att den står och gömmer sig i ogräset.


Sniglar ja, det är ett kapitel för sig. I år har de kommit på bred front i trädgården. Vi har gett upp den planerade salladsodlingen för avsalu pga snigelgnag. Sedan har vi inte lyckats äta upp allt som trots allt växte med följden att vi har drygt meterhöga blommande sallader nu, mycket effektfullt! Det är alltså inte vilka sniglar som helst utan de hatade Spanska Skogssniglarna, mer kända under namnet "mördarsnigel". Däremot finns de inte på Lilla Hässelstad, gården som vi köpt. Huvudbryet blir hur vi ska lyckas flytta dit utan att få dem med oss.



6 kommentarer:

  1. Djur som äter bondbönor - råttor, kanske?

    SvaraRadera
  2. När det regnar så som det gjort i år är det svårt att hålla efter ogräs i lite större odlingar då metoden oftast bygger på hackning och då krävs det tork. Se det som gröngödsling och att jorden slipper ligga bar.

    Gallringen av radsådda rotfrukter blev inte heller riktigt bra i regnet i år.

    Är man en person som har svårt att hantera misslyckanden så är trädgårdsodling fel område, alltid något som misslyckas varje år.

    Gör gröna drinkar på våtarv och svinmålla så blir du glad (ganska) när du ser dem. De är mycket goda och nyttiga.

    Störkokbönorna du nämner, är de från Sesam eller var har du fått tag i dem? Hur är härdigheten? Vilken växtzon har du själv där du odlar?

    SvaraRadera
  3. Ylven har fått störkokbönorna från mig och jag har från början fått dem från Sesam.
    Jag har själv odlat dem med god framgång i Stockholmstrakten. I år (annus horribilis) ser det dock tveksamt ut hur skörden kommer att bli.

    SvaraRadera
  4. Råttor, det låter inte lockande. Men omöjligt är det inte.

    Jag bor i odlingszon 2.

    SvaraRadera
  5. Om Spansk skogssnigel: Trävirke som har legat på marken och är fuktigt kan föra med sig mördarsniglar. Jag gissar att ni tänkt på det, men jag vet hur lätt det är att glömma, och så tar man med sig en lastpall eller en bunt stängselstolpar.

    SvaraRadera
  6. Tack för info flute.
    Fina odlingsförhållanden du har ylven :-)

    Den störböna som funkar bäst för mig här på drygt 300 m höjd i västra Värmland är blomsterbönan Prizewinner. Den funkade även i år medan övriga föll ifrån.

    Får bli medlem i Sesam igen. Vore kul om man kunde hitta några kokbönor som funkade hyfsat här.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...