fredag 10 augusti 2012

Varroa i samhällena

Nu denna första sommar har det varit intensivt, både med allt nytt med biodling och fyra samhällen men också pga att vi har flyttat samt inte har bina hemma på tomten. Att räkna varroanedfall är därför något jag inte hunnit med, eller prioriterat att göra. Min enda fingervisare om hur mycket varroa jag har i samhällena har varit förekomsten av bin med deformerade vingar och förkrympt bakkropp (deformed wing virus DWV) som anses vara en följd av högt tryck av varroa. I tre av mina samhällen har det varit uppehåll i yngelproduktionen i väntan på att ny egenuppdragen drottning ska bli äggläggande, vilket förhoppningsvis ska ha minskat trycket av varroa. I dessa samhällen ser jag inte heller särkskilt mycket, om ens några bin med DWV. Men i mitt enda samhälle med köpt drottning (Inga) och yngelproduktion hela sommaren ser jag åtminstone ett par stycken krakar med förkrympta vingar varje gång jag besöker kupan, vilket jag gör ca en gång i veckan. Detta samhälle är jag mest orolig för. Det har också haft en botten som gjort det svårt att räkna nedfall, då det inte går att sticka in ett helt varroainlägg med mindre än att plocka av alla lådor ovan. Därmed har det inte heller blivit gjort.

I går ägnade jag mig dock åt den kontroll som står mig till buds, nämligen att undersöka det utskurna drönarvaxet. Jag plockade ut drönarramen med två kartor med täckt drönaryngel för två veckor sedan, med tanken att eftersom de inte har byggt något nytt vax i den tredje, så kommer de inte heller att lägga några nya drönarägg. Om jag har rätt i det antagandet kan bara bina veta. I går tog jag dessa frusna kakor och dissekerade dem. Jag undersökte en stor del av de täckta cellerna och det var bara enstaka celler i kakans utkanter som jag inte hittade några varroakvalster i. Vissa celler hade så mycket som 4-5  eller kanske fler kvalster i dem! Det fullkomligt drällde ut kvalster när jag bröt sönder kakan. Förhoppningsvis har min noggranna utskärning av drönarvax i sommar ändå hjälpt samhället att hålla ner trycket till en nivå som de kan hantera tills jag behandlar samhället med myrsyra i samband med slutskattning och invintring vilket jag planerar till slutet på augusti. I värsta fall har jag genom min feghet gett dem dödsstöten. Framtiden kommer att utvisa.

3 kommentarer:

 1. Du verkar arbeta bra och metodiskt. Jag fick precis en del ångest över våra bins invintring.

  SvaraRadera
 2. Har ni bin i sverige eller portugal? Kan tänka mig att det inte är precis lika dant i portugal...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige endast.
   Jag planerar för bin i Portugal men måste förutom att lösa problemet med varroa även lösa andra problem med biologisk mångfald.
   Svärmar av biätare flyger över markerna likaså är åstranden bevuxen med Nerium oleander vars nektar gör honungen giftig.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...