söndag 31 januari 2010

Inflyttning!

Idag fick vi tillträde till vårt fritidshus. Påpassligt nog hade min sambo blivit förkyld och stannade hemma i sängen, efter att ha vidtalat en kompis som skulle komma och hjälpa mig att lasta ur bilen.

Innan urlastning började jag dock med det väsentligaste, tända i vedspis och kamin. Huset har direktel och fyra eldstäder, så det är ju viktigt att kunna elda. Sedan är det väl ingen nackdel att jag tycker det är barnsligt roligt. Fortfarande. Efter att ha tänt eld åtminstone en gång per dygn under vinterhalvåret de senaste 20 åren... (15 av de åren minst två gånger per dygn) Det är ju tur att jag fortfarande kan uppskatta det. Det är ju också tur att jag tycker om att skotta snö, för här har det kommit ca 60 cm och det fanns en hel del att skotta. Dock slapp jag skotta av skorstenen, något som jag hade fasat för. Det har inte bott någon i huset på ett par månader, så jag föreställde mig att det skulle ligga ett halvmeterslock ovanpå skorstenen, och att ge sig upp på ett obekant tak utan takstege med massa snö på var inget drömscenario, särskilt inte som det är två fulla våningar högt.

Nåja, efter att ha fått fart på både köksspis och täljstenskamin så började en odör sprida sig. En odör av härsket fett... Den spisen hade inte blivit vare sig eldad eller ordentligt rengjord på länge. Jag eldade på ordentligt under några timmar och hoppas att jag har bränt av fettet. Förhoppningsvis har lukten försvunnit tills nästa helg.

På övervåningen finns det två rörspisar, den ena med kakelugnsluckor och den andra utan, den ser ut som en öppen spis men med de karakteristiska sotningsluckorna. Jag tog ut den övre sotningsluckan och såg underdelen av ett skatbo, ca 5 meter under skorstenstoppen. Undrar om hela rökgången är full med små pinnar och annat bomaterial. Hur får man bort det?

Utsikt från köksfönstret.

2 kommentarer:

  1. Verkar vara ett riktigt fint läge!
    Skall det bara vara fritidshus eller ni planerar att flytta in permanent?
    //N

    SvaraRadera
  2. Vi har bott på gården tidigare men då i ett annat hus, flyttade därifrån för 10 år sedan. Så länge som jag har jobb i Linköping kan vi inte flytta, jag skulle få 9 mil till jobbet. Därför blir det främst som fritidshus, även om sambon kommer att bo där endel i veckorna om han jobbar i närheten.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...