torsdag 2 juli 2009

Majsen blommar!

Äntligen har majsen kommit så långt att den blommar, både hanblommor och honblommor! Det ser ut som om det kommer två honblommor, alltså blivande majskolvar, på de flesta plantor. Plantorna skiljer dock en hel del i utveckling så alla blommar inte samtidigt. Det gäller för övrigt hanblommorna och honblommorna också, de blommar lite i otakt på den egna plantan. Kanske är det ett överlevnadsdrag för att få större genetisk spridning.En anna växt som är ny för mig att odla är Bondbönor. Jag har satt Imperial Green Longpod som jag liksom alla mina frön är beställt från Runåbergs fröer, alla frön grodde och är nu ca en meter höga och prunkar i blommor. Jag räknar till ca 30 blommor per planta och det ska bli upp till nio bönor per skida. Det bli skördeutbyte det!
Till nästa år ska jag dock skaffa mig några armeringsnät som hjälp i trädgården, både att sätta upp horisontellt över bondbönorna så att de får växa igenom och får på så sätt stöd när de blir långa och rangliga. Men framför allt för ärtornas skull. Att binda upp snören mellan trådar för att de ska klättra på verkar dömt till undergång. Om ärtorna mot förmodan hittar snörena så blir det ju till slut så tungt att pinnarna dras inåt och snörena slackar. Särskilt sockerärtorna, längst till vänster på bilden, visade sig vara höga och i behov av stöd.

4 kommentarer:

 1. Ser att dina Painted Mountain också blommar. Kul. Ser liknande ut här. Bra idé med horisontella armeringsnät förresten.

  SvaraRadera
 2. Se där, äntligen någon mer som odlar denna majs! Vad gör du med skörden förresten? Skördar du som "färsk" majs, eller som mjölmajs?

  SvaraRadera
 3. Första året, så jag får se. Verkar som alla som köper från Runåberg odlar den...

  SvaraRadera
 4. Bondbönor brukar enligt min erfarenhet sällan ge bönskidor på varje blomma, utan många trillar av (obefruktade?), så hoppas inte på för mycket! Dock brukar det bli bra i alla fall!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...