Så fick vi svart på vitt att vi inte kan låta fåren få fritt tillträde till ensilagebalen, i alla fall inte utan någon form av grind. Mina små Åsenfår hade tydligen inga större problem med att ta sig upp på den ca 130 cm höga balen. Fåren fick gå in och får stannar inne tills denna bal är slut. Nästa bal ska serveras via foderbordet i ladugården. Sedan ska nog stängslet höjas, från 90 cm till 120. Jag antar att de stannat inne av ren godhet mot de taffliga fåraherdarna och kanske för att det dassiga gräset utanför inte utövade så stark lockelse.
Bilden togs i helgen, igår lade jag in det sista ensilaget och låter nu återigen fåren gå in och ut som de vill. "Lite spill" blev det naturligtvis kvar där balen stått, som de nu går och krafsar i. Hoppas att de inte har tröttnat på det tråkigare fodret tills jag kommer hem och kan öppna den nya balen! För ännu är inte stakethöjningen mer än halvklar, och en kedja är som bekant inte starkare än dess svagaste länk.
Hej
SvaraRaderaTänkte du ha dessa får för mjölken, köttet och eller ullen? Hur mycket kostar 1 får ungefär (ta i trä) i månaden?
Vi har fåren för betestjänster, sällskap, kött, ull och skinnens skull. Mjölken får lammen.
SvaraRaderaJag har inte så bra koll på kostnaderna som helhet, men de äter ensilage för 50 kr per månad och får. Plus moms. Till de kommer andra direkta kostnader som saltstenar, mineraler, lite kraftfoder och halm. Ev veterinär kan man ju få betala, staket och upprustning av ladugård, de sista kostnaderna är ju mer av sällan-karaktär.
Inte så farlig kostnad då. Jag umgås allvarligt med tanken att skaffa ett par får, mest för köttet då. Hur mycket mjölk får man ut ungefär?
SvaraRaderaJag har ingen aning om hur mycket mjölk ett får kan ge, det är ju dessutom det enda jag inte tänker använda. Du kanske skulle fundera på mjölkgetter istället? Det finns ju trevliga lantraser där med. Så slipper du dessutom klippa dem.
Radera