måndag 19 november 2012

Trägolv

Under den hemska och framför allt mörka linoleummattan som låg i vårt blivande sovrum, väntade två skatter som nu åter sett dagens ljus!

Den ena skatten är i form av tidningar som lades därunder när rummet inreddes som undantag åt gamla farmor, året var 1940. Där finns Svenska Dagbladet, Aftonbladet (halvveckasupplagan) och Västervikstidningen från brinnande andra världskrig. Min mamma är född 1935, så det här var ju under hennes levnad vilket ändå inte känns så avlägset, men en helt annan värld! Bland artiklarna utmärker sig naturligtvis krigsrapporteringen men där finns också att läsa om kolmonoxidförgiftningar i samband med gengas och riksdagsval. Annonserna säger också mycket om tiden, vad sägs om ett nytt isskåp?


Den andra skatten är i form av golvet självt. Ett spontat hyvlat furugolv vars yta är i princip perfekt om det inte vore för trycksvärtan från tidningarna. Detta golv ska nu slipas och behandlas på något lämpligt sätt. Jag älskar trägolv för de är så varma! I ett annat hus vi bodde i var det lika delar trägolv och laminatgolv i undervåningen och det var så markant skillnad på hur varma de kändes att jag kontrollmätte dem, de var exakt lika varma! Jag antar att ytan på laminatgolv har högre täthet och därmed större värmekapacitivitet, därav den kalla känslan.
Vad golvet ska behandlas med är ännu inte riktigt bestämt, men det blir inte ett skurugolv. Vad finns det för andra alternativ som är överkomliga i arbete och trevligt resultat?

4 kommentarer:

 1. Ta en titt på Watco Timberex. Det KAN vara exakt vad du söker, men läs på och testa. Jag känner igen din beskrivning trägolv, och håller helt med. Inget annat än Timberex på våra trägolv.

  SvaraRadera
 2. Fina golv ska oljas och fula kan man måla, Timberex har vi använt och är helnöjd med den produkten. Doftar gott gör den också. Vi har oljade golv i sovrummen och har inte behövt olja om på 12 år men nu kanske det skulle behövas. Kul med era skatter vi har byggt in några dagstidningar och foton när vi satt gipsskivor på timmerväggarna.

  SvaraRadera
 3. Vi skurar med lite såpa när andan faller på. Det är väl ändå golv vi pratar om. Som självhushållare finns det helt klart annat att lägga pengar och tid på.

  SvaraRadera
 4. Undvik att slipa om det går. Det blir aldrig lite plant och fint igen. Knarr kan komma osv.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...