onsdag 7 november 2012

Spännande el

I slutet på förra veckan började nederbörden igen. Ännu har inte gårdsplanen förvandlats till lervälling men jag antar att det bara är en tidsfråga. Allvarlighetsgraden hoppas jag däremot på att den blir låg i och med att vi knappt har en plan yta, allt lutar mer eller mindre!

I samband med fuktigare väder så kom också elproblemen. Det började med att en huvudsäkring på 16 ampère hade gått på en av de ingående faserna. Den fasen visade sig belastas av två varmvattenberedare, kylskåp, tvättmaskin och viss belysning, så jag tänkte att det kanske inte var helt orimligt. Senare samma dag gick en av säkringarna till ladugården, även den 16 ampère, när jag skulle dra igång en cirkelsåg. Även där gick säkringen i elskåpet för fastighetens inkommande el, inte en snabbsäkring i den nydragna elen i ladugården. Jag tänkte att "en gång är ingen gång", det kanske var en gammal säkring. Till kvällen visade det sig dock att ännu en säkring hade gått till ladugården, denna gång ytterbelysningen. Nu började det kännas lite kymigt. Elen går nedgrävd till ladugården, och det är ju inte lätt att veta om den nergrävda delen mår bra...

Dagen efter var det lugnt på säkringsfronten, ända tills det blir mörkt och uppenbart att säkringen till ytterbelysningen till ladugården (som ska tändas iom mörker) har gått ännu en gång. Nu är det definitivt, inte "en gång är ingen gång" längre. Jag går ut i mörkret för att byta säkringen. När jag skruvar i säkringshållaren med ännu en ny 16 ampère säkring, så säger det POFF! med en blixt ovanpå elskåpet, samtidigt som huvudsäkringen på en av faserna går. Något skakis skruvar jag ur säkringen igen, och alla andra som gick till ladugården. För en närmar titt visar att från säkringshållarna till ladugården så går det också sladdar mot taket på elskåpet, där de går tillsammans i en kabel som har klippt av tvärt!  El är inget vi har dragit själv, så inte den här gången heller, men den stora fördelen med att flytta någonstans dit man känner människor är att man kan få kvalificerad hjälp även om det är söndag kväll. Elskåpet hamnade efter detta på listan över saker att byta så snart tillfälle ges.

För övrigt har jag nu även hittat kabeln som gav inducerad ström i den icke anslutna gamla kulo-ledningen inne i huset, det gick en ny elkabel i en anslutande snedgarderob. Den icke anslutna ledningen är sedan ett tag borttagen i sin helhet, alla ändar hittades och konstaterades sakna matning, så det mysteriet är nu löst.


3 kommentarer:

 1. Alltid lika spännande med el... Har man varit med och byggt om några gamla biografer så vet man mycket om den varan. Kopplings och dragningschema var inte lika populärt för 75-90 år sedan. Och säkert har de som faktiskt upprättats försvunnit med tiden....

  SvaraRadera
 2. Ja ibland är man irriterad på säkringar som går och glömmer bort syftet. Men den nya elen med snabbsäkringar är ju att föredra förstås!
  Bra blogg med mycket matnyttingt.
  Hälsningar från Annelie i Norrbotten

  SvaraRadera
 3. Ja, det är ju skönt att säkringarna går, när det är kortslutning någon stans...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...