måndag 24 september 2012

Ekeby forskningsgård - framtidens jordbruk - del 1

Jag skrev ett inlägg om Ekeby forskningsgård 2010: Forskning om oljefritt jordbruk Då hade projektet publicerat en årsrapport med erfarenheter och skaffat sig erfarenheter av ännu ett. Nu är projektet avslutat trots att det fanns många oavslutade trådar kvar. Jag misstänker en kombination av problemen med att få forskningsanslag, som "Livet efter oljan" har beskrivit, och det faktum att CUL ("Centrum för uthålligt lantbruk") under SLU lades ner för att ersättas med en ny organisation som inte har någon egen forskning. Detta har jag dock inte kunnat få bekräftat.

Det som finns idag är en synnerligen läsvärd slutrapport som jag rekommenderar alla att läsa. Detta är alltså ett projekt som forskat på hur vi kan bedriva lantbruk efter oljan, när oljan inte längre är tillgänglig på samma sätt eller inte alls, när fosfor till konstgödning har gått samma öde till mötes och när klimatförändringarna fått effekt med varmare klimat, annorlunda vädermönster och nya insekter. Man har haft fyra prioriterade forskningsfrågor att jobba utifrån:
  1. Uthålliga växtföljder inklusive olika samodlingssystem av livsmedels- och fodergrödor .
  2. Biologisk skadedjurs- och ogräsbekämpning och olika komposteringstekniker av stallgödsel.
  3. Energifrågan. Hur bli fossilbränslefri?
  4. Husdjurens ekosystemtjänster och skogsbete.
Jag tänkte gå igenom slutrapporten och deras erfarenheter i en serie inlägg här på bloggen, sedan kommer jag att försöka implementera delar av det på vår egen gård som råkar vara väldigt lik gården Ekhaga, både till storlek och fördelning mellan skog och mark. Dock ligger Ekhaga norr om Norrtälje medan vår gård Lilla Hässelstad ligger i nordöstra delen av Västerviks kommun med skillnader både i klimat och jordmån. Som exempel har man i projektet kommit fram till att Ekhaga skulle kunna försörja 50-60 personer med livsmedel:

Mängd livsmedel i vårt försök, kg/11,5ha
120 kg spannmål samt 20 kg till foder
33 kg oljeväxter
20 kg baljväxter samt 30 kg till foder
150 kg potatis samt 100 kg till foder
4 kg ägg
25 kg kött
270 kg mjölk
Grönsaker och bär/frukt odlas på tomtmark och har under de senaste 10 åren givit i snitt 170 kg grönsaker och 200 kg bär/frukt
 
Detta att jämföra med vad vi äter idag:
Mängd livsmedel som en blandkostare äter idag (Bruce et al, 1997)
145 kg spannmål

20 kg oljeväxter
12 kg baljväxter
125 kg potatis
7,5 kg ägg
53 kg kött
230 kg mjölk
70 kg grönsaker
147 kg bär/frukt

Detta är tänkvärda siffror om självhushållning, särskilt med tanke på att vi inte kommer att kunna försörja en familj på 4 personer med allsidig mat när vi flyttar dit. Det finns med andra ord förbättringspotential!

Rapporten kan läsas här: Slutrapport Framtidens jordbruk Alla inlägg i serien:
  1. Ekeby forskningsgård - Framtidens jordbruk
  2. Uthålliga växtföljder
  3. Biologisk bekämpning
  4. Hur ska vi bli fossilfria?

4 kommentarer:

  1. Hej och tack för tipset. Jag är aktiv i omställningsrörelsen och funderar på att kontakta dom för ett studiebesök till våren.

    SvaraRadera
  2. Tack ylven, mycket intressant!
    /Lillen

    SvaraRadera
  3. Detta låter som sagt jätteintressant. Finns nämnda rapport tillgänglig någonstans? På deras hemsida hittar jag nämligen bara årsrapporten från 2009.

    SvaraRadera
  4. Ser mycket fram mot inläggen!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...