tisdag 16 november 2010

Potatis finns ju på ICA, eller?

En retsam kommentar jag fått när jag berättar om mina odlingsprojekt för folk som inte är insatta i Peak Oil-problematiken är att "Varför jobba så mycket när potatis finns på ICA?" Svaret är i första steget "robusthet" eller "resiliens" som det brukar kallas på svengelska. Alltså att bygga in luft i systemet så att inte man drabbas för hårt om systemet en dag brister, helt eller tillfälligt. Systemet som avses i det här fallet är matförsörjningen via affärer.
Här är ett exempel på vad som kan hota matförsörjningen i Sverige: Atl.nu: De lastar potatis till Saudiarbien
Skånes potatisodlarförening exporterar varje år några tusen ton potatis till bland annat Baltikum, Italien och Kanarieöarna. I år dök Saudiarabien upp som en otippad storkund. Affären har diskuterats sedan midsommar, priset till odlaren är 2 kronor per kilo.
- Vi har en order på 800 ton i månaden, om vi kan få ihop potatis, säger Anders Olsson, verksamhetsledare för Skåne potatisodlarförening.
Potatisbranschen bubblar nu av rykten om bristen på potatis i Ryssland och nyhetsbrevet Potato Markets Bulletin skriver i sitt senaste nummer att behovet i dagsläget bara rör sig om toppen av isberget. Många länder, bland annat Holland, lär redan vara i full färd med exporten, men inte förrän i vår visar det sig hur stor den ryska bristen blir. Skörden i Holland och Belgien blir däremot inte så låg som befarat. Av den europeiska arealen återstår bara några procent att skörda. 
Vem tror du kommer att kunna betala bäst för potatisen om det blir oljebrist?

Det finns ingen garanti för att potatisodlarna väljer att sälja till ICAs uppköpare om de får bättre betalt på andra håll. Som t.ex. de som i artikeln säljer svensk potatis till Saudiarabien för bättre betalt än det svenska priser får man förmoda. Vad jag vet finns det inga beredskapslager för mat i Sverige. Den förberedde har ett eget beredskapslager

Det är också läge att börja lära sig hur man gör när man inte måste leva på det man odlar, för faktum är att inte ens med en bra bok kan man göra allting perfekt från början. Man måste prova och lära sig. Om odling, ogräs, sjukdomar, skörd och lagring. Sådant som alla kunde förr, men försvinnande få kan nu.

4 kommentarer:

  1. kan bara nicka instämmande, det är svårt att odla sin mat......speciellt när man måste leva två liv samtidigt, och dela sin tid mellan jobb och självhushållnigsambitioner. Men förhoppningsvis så kommer det att ge utdelning i form av god mat, trygg tillgång, skön (tycker jag iallafall) livsstil, och mindre stess.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker trädgårdsarbete är meditativt. Det gäller förresten allt arbete som är mer fysiskt än mitt vanliga jobb. Då gör det inget att det skulle ha varit mer tidseffektivt att köpa potatisen på ICA, det är inte det det handlar om! Utan som du säger, en livsstil och en trygghet.

    SvaraRadera
  3. Otroligt fåniga kommentarer du får. Odling är fantastiskt många på sätt och vis. Så pass mycket att många odlare samarbetar med människor långt bort från arbetsmarknaden, eller av andra orsaker fungerar bra i ett arbete ute i friska luften. Hälsogården i Luleå är ett exempel på detta.
    Likaså är odling överlevnadskunskap och roligt. Oavsett förnekelse om vår livsmedelsproduktions säkerhet så finns det många anledningar att odla sin egen potatis!

    SvaraRadera
  4. Johan, jag håller med dig.

    Så pass att jag till och med har skrivit om ett eget förslag på arbetsmarknadsåtgärd som bygger på det, se längst upp i högermenyn, under utvalda inlägg.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...