Återigen visar det sig hur omöjligt det är att anpassa regelverk, styrmedel och kulturer över ett så stort och spretigt område som EU. Det är som med EMU och gemensam centralbanksränta, hur tror någon att det kan vara lagom varmt om man har samma värmesystem men bara en termostat, och den sitter nere i Frankfurt? När vi skulle rösta om EG/EU så framhölls det att subsidiaritetsprincipen skulle göra att beslut fattades så nära medborgarna som möjligt, dvs inte onödigt centralt. Den officiella beskrivningen lyder kan t.ex. hittas på EU-upplysningen.se och lyder:
Subsidiaritetsprincipen handlar om var beslut ska fattas. Principen brukar förklaras som att beslut ska fattas på den politiska nivå som kan fatta det mest effektiva beslutet, så nära medborgarna som möjligt. I EU används subsidiaritetsprincipen för beslut som både EU och medlemsländerna kan fatta. Den fråga som ska ställas enligt subsidiaritetsprincipen är om det blir ett bättre beslut om EU beslutar än om beslutet fattas i medlemsländerna.Jag frågar mig hur det stämmer med regelverks som reglerar hur många träd det får vara på ett bete? Eller varför man över huvud taget ska registrera amatörväxtodlarnas fröer?
Nu hade kanske inte min bror superkoll på läget i Norge vad det gäller fröer, men han påpekade att Norge vill vårda fröer och till och med aktivt bevarar dem genom att frysa ner dem i "framtidslagret" på Svalbard.
Därför dök denna tanke upp, Norge är utanför EG/EU/EMU och antar inte samma regler som vi. De ligger också på en fördelaktig breddgrad för oss vad det gäller fröutbyte. Kanske vore det möjligt för svenska fröfirmor att sätta upp en fröhandel i Norge för svenska kunder? Odla och packa fröer som vanligt, men sälja via en norsk webbsajt? Eventuellt måste de skickas via norge eller packas där, men i alla fall! För att bevara mångfalden så skulle det kanske kunna vara värt det?
Läs fler intressanta, brinnande och tankeväckande inlägg om fröupproret på följande bloggar bland annat
Flute - ännu fler-reaktioner på Jordbruksverkets förslag
Flute - Fler reaktioner på Jordbruksverkets förslag
Flute - Remissvar till Jordbruksverket
Flute - Jordbruksverket vill utrota ovanliga växtsorter
Cornucopia? - Jordbruksverket vill utrota hundratals ovanliga köksväxter
Cornucopia? - Forum för fröbyte / civil olydnad
Hej!
SvaraRaderaDen tanken slog mig igår också. Vilka icke-EU länder har vi i närheten? Har du majlat Runåberg? Civil olydnad är högsta prioritet.
Jag har inte mailat någon om detta, endast påtalat det här.
SvaraRaderaKanske någon av mina norska gäster vet hur regelverket ser ut i Norge? Om det ens är möjligt?
Ligger inte Monsanto bakom "framtidslagret"? I så fall bör man vara på sin vakt...
SvaraRaderaNorge är ju del av EES, så det går nog inte.
SvaraRadera"Enligt EES-avtalet måste EES-länderna acceptera EU:s handels- och konkurrensrelaterade regler."
Det får nog bli Ryssland istället, eller kanske Island.
http://flutetankar.blogspot.com/2010/11/den-froodlade-mangfaldens-problem.html
SvaraRaderahttp://www.expressen.se/ledare/1.2206330/johannes-forssberg-stoppa-fro-lagen
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ett-daligt-forslag-om-froslag_5669037.svd
Yttrande från Förbundet Organisk-Biologisk Odling
http://www.fobo.se/nyheter/arkiv/remissvar.shtml
Under den tid som FOBO har verkat, det vill säga sedan 1970-talet, har utbudet av amatörsorter för fritidsodling av grönsaker ökat kraftigt. Genom ett intensivt arbete som utförts av några få fröfirmor har mängder med sorter från hela världen provodlats i Sverige för att hitta sorter som passar för våra förhållanden. Detta arbete har gett oss ett rikligt sortiment som på många sätt gynnat fritidsodlingen i Sverige. De nämnda sorterna har oftast inte något kommersiellt värde eftersom de inte är F1-hybrider eller långt förädlade sorter med speciella egenskaper som passar yrkesodlare som vill ha en enhetlig och förutsägbar skörd. I fritidsodlingen passar istället lägre förädlade sorter med mer variation i egenskaperna. Denna större genetiska variation gör det möjligt för sorten att anpassa sig efter plats och klimat och att på så sätt ge bra skördar vid olika förutsättningar.
Genom några fröfirmors idoga arbete har vi också fått in många grönsaker som tidigare inte har odlats i landet men som odlas i klimatzoner som liknar de svenska och som därför har ett högt odlingsvärde här. Detta har påtagligt berikat våra möjligheter att odla grönsaker i ett kärvt klimat.
För oss konsumenter och fritidsodlare är EU:s direktiv ett hårt förslag. Över en natt försvinner troligtvis stora delar av de fröer som vi använder varje säsong. Istället kommer utbudet att bestå av kommersiella sorter och sorter som tagits fram för södra och mellersta Europa – klimatzoner som skiljer sig markant från våra.
Tänk att man ska behöva kämpa för något så självklart som att få välja vad man vill så i sin trädgård... Det är inte första gången! 1998 infördes en liknande lag mot ovanliga grönsaker, men togs bort efter massiva protester, bla. vykort till jordbruksministern. Nu finns en kampanj på facebook som samlat tusentals deltagare: Försvara det fria fröet!