Vi har ju sålt huset och ska ha lämnat över det till de nya ägarna i mitten på februari. Frågan är vad man gör nu? Det finns lite olika alternativ:
Alternativ ett: Köpa gård nu
Vi har varit och tittat på en liten gård, och då menar jag liiiten, totalt 5,7 hektar varav knappt 4 åker, resten skog.
Fördelar:
Ligger på cykel/gångavstånd från ett samhälle med den nödvändiga servicen, skola, dagis, affär, distriktssköterska mm
Priset är i min smak!
Den är tillgänglig nu!
Nackdelar:
Den är liiiiten! Framförallt är skogen liten tycker min sambo skogsarbetaren.
Huset är pytteliiiitet! Bara ett sovrum. Vi har två barn.
Vädersträcket på gården är tråkigt, skog och byggnader ligger på en sluttning åt ost-syd-ost vilket betyder att solen kommer att gå ner tidigt på vintern.
Alternativ två: Hyra bostad så länge
Fördelar:
Vi behöver inte skynda oss att köpa första bästa gård utan vänta på en som uppfyller fler av våra önskemål.
Fastighetsbubblan kan brista med full kraft och göra gårdar billigare
Vi kan bo kvar i samma samhälle som vi bor i nu ett tag till, vilket barnen önskar.
Nackdelar:
Det är inte säkert att gårdar blir billigare.
Om fastighetsbubblan spricker så kanske möjligheten att låna också försämras kraftigt.
Vi måste flytta (minst) två gånger.
Så, vad göra?
Personligen så skulle jag titta först och främst på boningshuset. Vill vi verkligen bor här?
SvaraRaderaSkog och mark kan man alltid köpa till i efterhand.
Att köpa till skog och mark så att det blir bra ser jag som ett större problem faktiskt. Att få till mängden är väl inget större problem, men att ha en väl arronderad gård så att man har nära till att komma ut till sina ägor är ju svårt om man ska köpa till...
SvaraRaderaOch huset, ja det är ju frågan. Vill vi verkligen bo där? Just nu lutar jag åt att vädersträcket på tomten blir avgörande...
Speciellt skog kan man köpa till i efterhand. Själva huset kan man alltid bygga till. Men visst hade man velat ha mer skog. Åkermarken räcker iaf till bete + vall/slåtter för några får, och så mycket egen odling ni orkar med.
SvaraRaderaHur är det med andra byggnader? Grannar? Nära stor väg eller inte? Är solläget sådant att det går att odla, eller är det för mycket öst? (Odlar själv i en västsluttning utan problem).
En intressant frågeställning, har själv köpt en gård på 60 ha , trots att jag är övertygad om ett kommande boprisfall. Frågan är om boprisfallet kommer drabba jorbruksfastigheter?.
SvaraRaderaJag handlar kontant för pengar jag tjänat på börsen så för mig handlar det lite om att sprida riskerna, gården jag köpte kommer på skogsdelen generera ca 5 % i direktavkastning de kommande 20 åren, det tror jag är bättre än index.
En intressant fråga är väl hur lång tid det tar innan allmänheten reagerar , efter det att det blivit politiskt korrekt. Det jag menar är när det väl är ett faktum, när politiker accepterar problemet med peak oil hur många veckor ? månader ? år ? tar det innan det blir rusning på de jordbuksfastigheter som finns?
Allt annat oaktat, efter att ha varit medveten om peak oil i över 10 år så känns det otroligt bra i magen att äga en gård.
Mvh // Fabian
Solläget på åkern är bra, men skogen och husen ligger i en ost-syd-ostlig sluttning, där skogen som hör till fastigheten endast utgör en smal remsa. Man kan alltså inte bättra på solläget genom att hugga ner skogen. Tomten runt huset går nog att odla på, om man rensar bort lite träd.
SvaraRaderaDet fanns två grannar ganska nära, året runt-bostäder, ca 300 meter bort. Känns lagom. Ladugården har dåligt tak, inte inrasat, men en lika dan vinter till så går det nog sönder på sina ställen. Taket har läckt under ett antal år och det finns röta här och där i takbjälkarna.
Det finns andra byggnader där hönshus, visthusbod och magasin är i gott skick medans den ursprungliga torpstugan från 1700-talet också har takbrister.
Fabian, jag förstår absolut att det känns bra att ha en gård nu!
SvaraRaderaProblemet för oss är att vi varit medvetna i knappt tre år, och inte haft så mycket handlingsutrymme under dessa då vi har små barn också.
Men naturligtvis är målet att äga egen gård, därav de små kraven på storlek...
Gårdar kommer också att bli MYCKET billigare när husbubblan spruckit, det finns absolut ingen rimlighet i de priser som gårdar sålts för, det går inte att räkna hem priset med tanke på skogspriserna eller vad marken kan ge.
SvaraRaderaVänta till huskraschen 2.0 spruckit, då kommer du troligen inte att behöva låna något alls om du bara har sparat pengarna på rätt sätt dvs i fysiskt guld och silver.
Ylven, vad gäller tak så är det som det är. Lappa, laga, renovera. Hönshus, visthusbod och magasin låter som stora plus att ha. Samtidigt säger visa män "att man ska ha så få tak som möjligt".
SvaraRaderaHandlar man inte kontant så kanske man skall se prisutvecklingen an, om det nu inte är Stället Ni Skall Ha. Trots allt vill ni bo där resten av livet (?). Synd att belåna sig på toppen av bubblan, och jordbruksfastigheter bör falla i pris de med. Men den siste hästägaren har inte blivit av med sina pengar än, så man vet aldrig hur länge speciellt smågårdar kan stiga i pris.
Jag tycker det låter som om du bör vänta. Priset är rätt säger du men maken vill ha mer skog och familjen behöver mer boyta. Du kan m a o räkna med X hundratusen till, om vi inte pratar sju siffror t o m.
SvaraRaderaDessutom andas hela ditt inlägg att du inte är övertygad. Bara du kan avgöra men det känns inte som om du riktigt vill ha den här.
Ylven, om du inte läst den så skulle jag rekomendera att du lånar Björn Lundens bok om skatte och ekonomi på lantbruk. Det är väldigt förmånliga skatteregler kring skog, tex så får du tillbaka 50 % av investeringen i skogen skattefritt ( om det finns drivningsbar skog)
SvaraRaderaJag upplever att smågårdarna är dyra men om du kommer upp i lite volymer så blir det väldigt mycket billigare per ha, ex kan man kanske låta drivningar betala räntan ?
Annonym, hur menar du att man skulle kunna köpa en gård för guld eller silver ? om det ekonomiska systemet verkligen brakar samman, vem skulle då byta en gård mot guld, guldet går ju inte att äta ?
Eller skall man växla guldet mot fiat pengar och sedan köpa gården på auktion ?
Har du nån teori kring vad guldet skulle vara värt, får man en gård om 5 år för säg guld för 500 000 idag ?
Mvh // Fabian
Tack Fabian för boktipset. Den ska jag se till att läsa.
SvaraRaderaDet är svårt att få en bild av hur ekonomin innan man har provat, eftersom det finns så mycket regler man inte vet något om.
Vi har nu tackat nej till den gården. Vi får se om det dyker upp "Den Gården Som Vi Verkligen Vill Ha" eller om vi flyttar in i lägenhet så länge.
Hej!
SvaraRaderaFastighetsbubblan kommer spricka snart eftersom ränteavdragen måste slopas redan 2012 när investerarsparkonto kommer införas. Det kommer ju kyla av marknaden rejält. Läs motiveringen till detta här: Ränteavdragen måste tas bort!
Utan att veta vad reglerna egentligen innebär så kan jag säga som så att reglerna för hur man hanterar räntorna för lantbruksfastigheter och privata bostadsfastigheter inte är lika. Därför borde heller inte bubblorna vara lika.
SvaraRaderaOch även om gårdarna är dyra nu, så är de inte tillnärmelsevis så dyra som bostadsfastigheter. På en gård kan du ju faktiskt få inkomster till skillnad från ett bostadshus.