måndag 4 mars 2013

Bisamhällen som inte överlever vintern

Jag var och tittade till det bisamhälle som jag har närmast hemma i går. Jag hade hoppats att de skulle ha varit ute och vädrat sig de senaste dagarnas värm, men icke så. Samhället var stendött. Senast jag var och tittade till samhället, den 12 december, så levde de. Möjligen kan man dra någon slutsats att de surrade för högt då, men har man ingenting att jämföra med så är det svårt. Det fanns i alla fall gott om mat, men mycket av vinterfodret var inte täckt. Bina såg inte så många ut. Det låg ganska många bin utanför, endast lite avföring inne i kupan. Inte många bin satt inkrupna i cellerna, men de fanns de med.

Troliga dödsorsaker:

  • För liten mängd bin och för sen invintring. 
  • Stress på grund av avverkning med lastbilar och andra maskiner som passerade nära kupan.


Lärdomar:

  • Under en dålig sommar, låt honungen vara en bi-sak (haha...) och satsa på samhället storlek via tillskottsfodring under perioder med dåligt drag.
  • Vintra in tidigt! Särskilt viktigt om det inte är bra väder.
  • Som det står i alla böcker - vintra inte in svaga samhällen, det är bortkastad möda.
  • Ställ inte samhällena vid en väg där det riskerar att vara mycket trafik.
Nu väntar jag med fasa på att se hur det gått med de andra tre samhällena. Ett (det med den elaka drottningen) har jag väldigt låga förhoppningar för, de andra två hoppas jag verkligen.... Annars blir det motigt!

Tillägg: Jag har nu besökt även de tre samhällen som står vid Biodlarföreningen i Åtvidaberg, och de levde alla tre! Ingen visade tecken på att ha varit ute på rensningsflykt ännu dock.

6 kommentarer:

  1. Biodling idag handlar mindre om att optimera avkastningen sommartid än att inrikta sina insatser på att övervintra bina.

    När jag började med bin för runt 35 år sedan var det sällsynt med vinterdöda bin. Något mycket speciellt skulle ha hänt.

    Biodling inte minst på hobbynivå går ut på att försöka hitta nya metoder mer på binas villkor, minska stressen för dem för att få dem över tröskeln till att övervintra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog sant, att man måste i första hand fokusera på att se till att man har bin som överlever vintern, utan det blir det ju inte mycket produktion.

      Upplever du att vinterdöden beror på sjukdomar, klimat eller någonting annat?

      Radera
  2. Åh vad tråkigt! Nu är jag ännu mer orolig för mina samhällen! Efter den tidiga lilla "rensningsflykten" har jag inte sett ett enda levande bi i bottnarna, men jag vågar inte öppna för att titta efter. Det är ju också stressande för bina... Jag vill ha vår!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lyssnar i första hand på kupan. Lägg örat tätt intill så hör du surret på insidan. Om det är tyst kan du prova att knacka, en gång med fingret på lådan, då hör man hur de brusar upp kort.

      Jag har en skiva av genomskinlig plast överst under täckbrädorna, så jag kan kika in på dem utan att ändra inomhusklimatet för dem.

      Radera
  3. Varför vill du att de ska rensningsflyga tidigt? Jag tycker det är mycket bättre om de väntar så länge som möjligt med att komma ut. Speciellt som det ofta kommer köldknäppar efter den första värmen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag VILL inte att de flyger tidigt, men jag blev orolig när jag inte såg något levande bi i bottnarna efter den flykten. Jag ville inte heller störa dem, eftersom man på kursen sade att det kunde vara dödsstöten för ett samhälle...
      Mina kupor kan man i princip inte knacka på, eftersom de har vinterrock av polyetenskivor. Idag tog jag mod till mig och kollade - mina "mentorer" sade att det inte var något problem att göra det. Jag har också plastskivor. Alla mina tre samhällen lever! Det är en glad dag!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...