tisdag 19 mars 2013

En vanlig dag på landet


På kvällarna i arbetsveckan hinner jag inte med mer än det allra nödvändigaste, så det måste bli på helgen som alla stordåd görs. Och det vanliga livet. Här nedan tänker jag beskriva hur en vanlig dag på landet kan te sig hos oss.

Lördag:
Upp och äter frukost vid sju-tiden. Lite lugnt på morgonen, det är så kallt ute, nästan 20 minusgrader.
Ut vid åtta-tiden och gå till fåren. Inga nya tecken på lamning, men lammet Pontus har återigen lyckats rymma från boxen där han och hans mamma går, båda bräker oroligt. De återförenas och får vara i fred en stund innan de släpps ut i den stora fårboxen. Kul och se hur alla inspekterar den nye medlemmen.

Sprider ut det som kvarlämnats av gårdagkvällens ensilage som strö, ger dem frukost. Pontus hoppar upp på foderbordet ett par gånger och får hjälpas tillbaka. Städar i ladugården. Bär ut gamla plankor som blivit liggande, sopar golv.
Vid 10-tiden har solen börjat värma och vi börjar byta bränsleslang på på en skotare. Bränslelangen är lång och går från motorn under hytten, under alla slangar där, men över hjulaxeln, till bränsletanken som är placerad i midjan på maskinen.Slangen är skör och går av när vi håller på. Järnet är kallt. Det här är främsta orsaken till att jag slutade köra skogsmaskin, jag tycker inte om att meka med dem. Efter någon timme så är maskinen igång med nya bränsleslangen.
11-kaffe och en smörgås. Maskinen dör igen när Calle ska köra iväg med den. Det är nog något mer problem. Luftar igen och får igång den.Städar mer i ladugården Sätter på disk- och tvättmaskin. Hem och äter. Calles föräldrar kommer lagom till kaffet med fikabröd.
Vid fyra-tiden åker jag 500 meter åt andra hållet för att hjälpa Calle vid en avverkning. Det är ett gammalt grustag med väldigt branta sidor som är både otäckt och svårt att hugga i. Bra med en extra person i närheten om något skulle gå fel.


Hjälper till med att dra ihop massaved och bränn-ved. Där borta har vi en gammal lada till. Går och kikar lite på den, det finns mycket gammalt kvarlämnat där, bland annat två hästräfsor och två såmaskiner.

När det mörknar åker vi hem. Får ett infall och bestämmer oss för att i det sista dagsljuset fälla de två stora barrträden som stått mitt på gårdsplanen (om man nu kan tala om en sådan) och förfulat. Den ena, tallen, måste läggas rakt över uppfartsvägen och allt ris måste bort. Väldigt mycket ris visar det sig. Vi är inte klara förrän kvart i åtta på på kvällen! Det är då mörkt sedan länge och vi har jobbat med pannlampor och med viss hjälp av garagebelysningen. Äter en tallrik fil, ingen orkar laga mat. Går ut till fåren för att ge dem kvällsmålet. De får en stor tallgren att gnaga på, uppskattat!
Vaknar på natten och går och tittar till fåren. Inga nya lamm på gång.

Söndag
Går upp vid sjutiden, äter frukost. Vi har fått en bättre utsikt!Vid åttatiden ska Calle åka iväg med maskinen för att skota medan det är kallt på morgonen. Maskinen dör efter bara någon minuts varmkörning. Det är något annat fel... Det går inte att lufta bränslesystemet. Skruvar sönder matarpumpen och finner att backventilen har kilat fast sig i stängt läge. Knackar loss den och skruvar ihop och maskinen går igen.
Tittar till fåren, inga nya lamm på gång. Dottern blir hämtad av en lekkamrats pappa, den familjen är också månskensbönder, blir lite prat.
Vid niotiden sätter vi igång med avverkningen igen. Några grannar går förbi, blir lite prat.
Hem till 11-kaffe. Pratar med grannen om att hämta en ensilagebal, eftermiddagen passar bättre, lastar av ett vedlass från släpkärran. Maskinen har stannat igen! Den här gången visar det sig dock vara glapp i huvudströmbrytaren, även om det ger snarlika symptom.
Hem och laga mat, lunch vid halv två. En kompis har kommit förbi och får sig lite lunch.
Vid halv tre åker jag till grannen, ca 500 meter bort och lastar på en ensilage-bal på släpkärran. Pratar lite om ventilation av ladugårdar. Grannen har köttdjur med uteluftsklimat, men dragfritt, i ladugården. Tänkvärt! Hem och fodrar fåren, som fick lite lite till frukost.
Vid fyratiden åker jag bort till Calle igen och hjälpler till med hopdragning. När det bara är körning kvar åker jag hem och klipper ett får. Det tar dryga timmen, fåret blir rätt bra, men det blir några små klippskador. En gammaldags fårsax är inget att leka med!
Äter middag vid sjutiden, Calle åker och handlar i den närmaste butiken, 8 kilometer bort, som råkar ha öppet till 22 varje dag. Tur för oss det! Jag är ute och kvällsfodrar fåren. Inga nya lamm på gång.

Trött, stupar i säng. Tur att man har en vecka på jobbet att vila upp sig!

1 kommentar:

  1. Att vara heltidsbonde med rejäl djurbesättning är samma sak men man håller igång 7 av 7 dagar.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...