onsdag 24 oktober 2012

Svensk honung i butik

I en kommentar hos Cornucopia? undrade en person om bristen på svensk honung, då framför allt sådan med SBR-etikett, i butikerna berodde på att svenska bin har drabbats av bidöd? Som biodlare har jag inte fått några indikationer på sådant. Mina bisamhällen lever alla och har hälsan, jag har inte hört om någon katastrofal bidöd hos anda biodlare jag känner heller.

Vanlig syn i livsmedelsaffären, många
sorter men ingen svensk honung, även om
endel försöker att luras med färgen på etiketten.

Orsaken till att det är så dåligt med svensk honung i mataffärer får helt enkelt sökas på annat håll, här är några orsaker som jag ser:
  • Den kalla och regniga sommaren har varit långt ifrån optimal för honungsproduktion. De flesta blommor producerar mindre nektar om det är kallt och bin flyger inte om det regnar.
  • De flesta biodlare väljer att sälja den egna produktionen direkt till slutkund då det ger minst dubbelt så bra betalt per kilo jämfört med att sälja i bulk till Svensk Honungsförädling i Mantorp, som för övrigt inte längre ägs av SBR och därför inte har etiketten längre, dock en väldigt snarlik.
  • Många matvarubutiker väljer att inte ta in små lokala producenter, dels för att de åläggs av sin kedja att saluföra ett visst antal av kedjans egna produkter och dels för att varje ny leverantör innebär mer administration. Biodlaren måste också leverera burkar med egen EAN-kod mm om de ska sälja i butik.
  • Svensk livsmedelshandel fokuserar på högsta vinst för sin egen verksamhet (naturligtvis!) och lågt pris till kunden vilket gör att många svenska leverantörer varken kan eller vill sälja till dem.
Där har du några av förklaringarna till varför det är dåligt med SBR-märkt honung i svenska matvarubutiker.

Idel fina burkar, men bara den i mitten är svensk SBR-honung!

En fördel med importerad biodling måste väl ändå vara att man genom att befrämja biodling i andra delar av världen så hjälper vi i alla fall deras egen ekologi. Det finns nämligen väldigt få, om ens några, dåliga bieffekter av biodling!

1 kommentar:

  1. Köper svensk honung från Lidl om jag inte hittar nån som säljer direkt (köpte sist i Bollnäs och innan dess i Akalla C. torg).
    Lidl honungen är billigare även.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...