måndag 1 oktober 2012

Nu börjar gårdsäventyret!

I fredags fick vi äntligen tillträde till gården, så nu väntar en månad med intensivt arbete för att bli färdig för inflyttning, som ännu så länge är planerad att ske vid nästa månadsskifte.

I helgen har vi börjat att bekanta oss med vårt nya hem. Vi har träffat grannar som både är vänliga men kan bjuda på ett rått skratt när vi säger att vi ska ta hit fåren inom två veckor. Jag uppskattar den typen av humor! Vi har också mötts av frågor om att sälja mark, skriva långtidsarrenden och att låta folk fiska kräftor gratis på vårt fiskevatten. Hittills har vi hanterat dessa frågor med att skjuta dem på framtiden. Man vill ju gärna ha en uppfattning om vad man äger innan man lovar bort det på olika sätt.

Överraskningar så här långt:
Otroligt breda plankor dolde sig bakom spännpappen på väggarna i vårt sovrum. De bredaste var ca 50 centimeter breda och visade tydliga spår av att ha varit använda som golv tidigare.
Gamla elledningar som indikerar att de har el utan att ha matning. Stänger man av huvudströmmen så slutar de att indikera. Kan det uppstå induktiva strömmar i gamla utanpåliggande elledningar med metallhölje?

4 kommentarer:

 1. Ang strömmen, det kan handla om krypströmmar eller om att man helt enkelt råkat ha kvar kopplingar på något ställe, en nogrannare mätning av strömmens beskaffenhet kan svara på det Men OBS! Bägge fallen måste åtgärdas!

  SvaraRadera
 2. Induktion kan ställa till det vid åska... fick själv en smäll genom kroppen när blixten slog ner i närheten. Vi håller på att installera el i vårt åldriga hus, det fanns inte när vi flyttade hit. Alla lösa sladdar på golven drog i sig en hel del ström ur luften och skickade dem till proppskåpet,där undertecknad dum och glad just stod och kollade om en propp gått... med en finger på varje hand mot metallen i skåpet. Hade stängt av strömmen nämligen, och det ska man inte göra. Hören, hören, alla som inte vill ha ström i kroppen och sitta 6 timmar på akuten. Stäng INTE av strömmen när åskan går. Elnätet fungerar som en jordning för inducerad ström. Så fick man lärt sig det också :-)
  Roligt att hitta en annan Ylva som också flyttat ut, av samma anledning som vi...
  vänliga hälsningar
  Tant Ylva
  www.borrabo.se

  SvaraRadera
 3. Ylva: Intressant att höra! Det är ju inte det första man tänker på, men fullt logiskt. Nu får du sätta igång och skriva lite mer på din egen sida också! Nyfiken!

  Anonym, det ska definitivt åtgärdas!

  SvaraRadera
 4. Jo, det är ju det där med att bygga resiliens utan ström och bredband :-) Det blir lite glest med bloggandet då. Men nu är i alla fall strömmen på plats, som jag ju högst påtagligt erfarit. Optisk fiber är dessutom på ingång vilken jul som helst. Då ska det bli andra takter på tangentbordet!

  Lycka till med fåren, och tack för inläggen om framtida jordbruk. Det där pooltrixet verkar lovande. Ska försöka få till det med vår gamla härk till plastbassäng som vi skaffade i pinsam konsumistisk yra när tonåringen var åttaåring, sommaren het och vi var tvungna att lägga tak hela semestern... Den rymmer ca 9000 liter, får se om det är tillräckligt stort.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...