Vid besiktningen av gården så uppskattade vi värdet på flera delar till noll, däribland elinstallationerna i ladugård och hönshus. Man ser att det går matning dit, det finns installationer som t.ex. belysning, men det fungerade inte och säljaren sade att det inte var inkopplat. Jag drog slutsatsen att man inte brytt sig om att koppla när man fick en ny elstolpe vid gården. Men vid närmare inspektion visade det sig vara både bättre och sämre än så. Elmatningen var det inget fel på. Men man hade "saboterat" elanläggningarna lokalt i ladugården genom att bara skruva ut säkringarna lite grann. Där var faran stor att det kunde ha blivit kontakt ändå med och orsakat brand eller stötar pga obefintligt underhåll av elinstallationerna inne i ladugården. I hönshuset var det ännu värre. Där hade man bara klippt av jord-kabeln. Om jordning skett på annat sätt vore katastrofen ett faktum... Den goda nyheten var dock att vi slipper att dra nya ledningar fram till dessa hus. Alltid något.
Den märkliga ledningen inne i huset, som indikerade el via ett sådant där instrument som man använder för att leta elledningar inuti väggar m.m., visade sig sluta i tomma intet, matningen var avklippt. Märkligt att det indikerade över huvud taget!
På fredag (måtte det inte regna) så ska jag färdigställa stängslet för att kunna ta emot fåren som ju kommer i helgen. Vi kommer att ha elstängsel på tre sidor av hagen och traditionellt fårnät på den fjärde. Frågan är hur man gör då, för att stängslet ska fungera bra. Elen kommer ju inte att gå runt hela stängslet. Räcker det med att koppla samma trådarna som ett spindelnät och spänningssätta dem? Jag tänker, det är ju djuret som står för jordningen vid kontakt när det ska få en stöt.
Och hur är det egentligen med jordningen av stängselaggregatet? Jag har lånat ett Olli 1000 som jag får köpa om jag är nöjd med det. Märkningen på aggregatet säger att laddningsenergin är 9,25 Joule, innebär det då att jag ska ha 10 meter jordspett? Eller är det stötenergins 5 Joule som är avgörande? Räcker det då med 5 meter jordning? Jag har beställt jordspett, men de var restade så jag vet inte om de hinner fram innan helgen. Ett alternativ på jordning som jag läst om är sådan där naken kopparledning som brukar finnas här och där på gårdar, några millimeter tjock. Om jag gräver ner erforderligt antal meter sådan, är det tillräckligt? Det är många frågor att söka svar på!
Det är som du säger, elen behöver inte gå varvet runt. Kretsen går från aggregatet, genom tråden och ner i backen när det ger en stöt. Vill du av någon annan anledning ha el runt så dra en vanlig eltråd över nätet.
SvaraRaderaFörsök sätta jordspett/kabel där det är fuktigt. Mycket problem med elstängsel beror på dålig jordning.
Min erfarenhet är att om man har ett rejält nätanslutet aggregat så är jordningen inget större problem. I flera år körde jag med ett jordspett som bestod av en järnstång som jag bankat ner 40-50 cm i backen. Tyvärr var det inte så fuktigt på platsen, så under torrperioder på sommaren var jag tvungen att vattna jordspettet.
SvaraRaderaJust så här års är det ju inte mycket problem med fukten, men det kan nog bli värre på sommaren iom att vi bor på en kulle. Vi har ett sankt parti i den här hagen, men det är tyvärr långt bort från eluttaget där aggregatet kommer att sitta. Det får nog bli något lagom bra ställe närmare istället.
SvaraRaderaLåter som ni kan ha någon krypström i huset med tanke på kabeln som indikerar men inte är ansluten. Skulle rekommendera att ni får det ordentligt kollat.
SvaraRaderaVi har kollat den ledningen och den var inte ansluten i någon ände. Däremot ska jag leta efter den avklippta ledaren som vi drog fram ur väggen, och se så att inte andra änden är kvar med ström på. Annars är det anmärkningsvärt tomt på el i hela den halvan av huset.
SvaraRaderaBästa Jordningen kan ni hitta i en gammal gödselstack eller liknande. 1,5 meter stålspett med ansluten oisolerad koppartråd, som grävs ned.
SvaraRaderaHar man ingen gödselstack brukar det funka bra att sticka ned spettet blan vinbärsbuskarna!
Om den icke anslutna ledningen ligger parallellt med en annan ledning som inte bara är ansluten utan till vilken det även är anslutet en större last (typ värmesystem, vattenpump eller ventilation) så kommer en viss spänning att induceras även i den icke anslutna. Ni bör mäta ordentligt vilka effekter som kan tas ut ur den urkopplade ledningen. Är det mer än några watt bör ni isolera båda ändarna permanent så det - i vilket fall teoretiskt - kan vara nog för att brand skall uppstå.
SvaraRadera//P