måndag 15 oktober 2012

Snart redo för får!

I helgen har det varit mycket jobb utomhus på gården. Huvudsysslan har varit att bli redo för fåren som jag räknar med att hämta nästa helg. Innan de kommer måste följande göras:
  • Röja undervegetation för stängsel
  • Sätta stolp för stängsel
  • Plats i ladugård röjas ur
  • Skruva i isolatorer i stolpar
  • Dra tråd
  • Gräva ner jordspett
  • Montera el-aggregat
  • Avlastningsfålla sättas upp, inkl fotbad

Staketstolpar på rakt led, ännu utan tråd.

Av dessa punkter är de första tre gjorda i helgen, inklusive shoppingrundor för att köpa material. I lilla orten Gamleby finns det två handlare av produkter till lantbruket, Granngården och Frödingemaskiner. I den heliga konkurrensens namn kan man ju inte köpa allt på ett ställe, dels för att priserna skiljer sig, dels för att inte båda har alla produkter jag behöver.

Städfynd i ladubården, gammal DDT-spruta!

Jag planerar att ta emot fåren med fotbad i zinksulfat för att minska risken för fotröta, därav iordningsställandet av ladugården, där de ska få gå in och torka fötterna efteråt.

När vi ändå var ute hade vi tid att gå en liten sväng i hemskiftet. Strax utanför den nu stängslade hagen ligger en frodig skogsmark fullständigt igenväxt av olika former av lövsly av asp, rönn, ek, björk och sälj. Detta planerar vi ska få bli lövskog och troligen bete. I detta skifte hittade vi också en gammal brunn vilket kan komma väl till pass när vi ska vattna djuren.

Brunnen i skogen.

Från gårdens absoluta närhet till den bortre änden av hemskiftet (Qvistrum) går vad jag tror är en urgammal stig/väg. Den innebär en natrulig sammanbindning av gårdarna i närheten, samtidigt som den går på höjderna i stället för idag, när alla vägarna går i svackorna (på åkermark).

Gammal stig/väg mellan gårdarna i Hässelstad.
Stigen är fortfarande väl upptrampad, framför allt av grannen som har sitt promenadstråk här. Här har jag funderingar på en fä-gata till de planerade hagarna i bortre änden. Möjligen så räcker det med att gå före med en hink med kraftfoder. Jag lär väl märka!

Utsikt nerför uppfartsvägen. Man ser långt!

4 kommentarer:

  1. Så magiskt, att hitta en egen önskebrunn så där bara!
    Jag tror dessutom att du har rätt angående stigen. Den ser väldigt misstänkt gammal ut. Precis så där brukar de åldrigaste ridstigarna ligga i landskapet.
    Med en så höstklar utsikt därtill kan era får inte bli annat än lyckliga!
    med vänliga morgonhälsningar
    Ylva på Borrabo

    SvaraRadera
  2. Vackra bilder från gården! Tyvärr kan fåren inte äta det höga, grova gräset i beteshagen, de kommer att gå och leta upp spätt gräs och gröna löv som de kan komma åt.
    ”Frodig, igenväxt skogsmark” – det låter som en slåtteräng eller hagmark som vuxit igen. I så fall skulle det kunna vara ett intressant projekt att successivt återskapa den gamla landskapstypen. Det kanske finns gamla kartor som visar hur markanvändningen varit tidigare?

    SvaraRadera
  3. Dan, jag vet att inte fåren äter det höga gräset. Men jag tänker att de åtminstone har en lite större rasthage tillsammans med att de får ensilage.

    SvaraRadera
  4. Då kommer säkert fåren att trivas i den hagen. Gräset och lövet blir ett komplement till ensilaget.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...