torsdag 17 maj 2012

Nybörjarmisstag - biodling

Som med så mycket annat, så handlar biodling om ett hantverk. Man kan läsa på hur mycket som helst, men i slutändan handlar det ändå om erfarenhet och om att skaffa sig ett öga för vad som händer.

Jag har under vintern skaffat mig mycket boklig kunskap men av naturliga skäl inte så mycket praktisk. Men nu under våren har jag jobbat på att komma ifatt. Då har också nybörjarmisstagen radat upp sig. Jag skrev i ett tidigare inlägg i mina missriktade insatser mot fåglar, det var medan jag ännu höll mig på utsidan av kupan.

Nu har jag flyttat min uppmärksamhet till insidan av kuporna och här är vad jag har lärt mig hittills:

Hela vintern har jag gått och varit orolig för att bina inte ska ha foder så att det räcker hela vintern, jag köpte ju mina samhällen in höstas, invintrade och varroabehandlade. På alternativ.nu kunde jag följa andra biodlare som gav extra foder på vårkanten för att förhindra svält. Själv vågade jag inte gå i mina eftersom det var så kallt (missade de verkligt varma dagarna) och kunde därför inte försäkra mig om att de hade foder kvar. Dock lutade jag mig mot att den jag köpte av hade invintrat på två lådor LN (låg-normal) och att det därför borde finnas foder kvar.
När jag sedan väl öppnade kuporna och började gå igenom dem, så fann jag att de var fulla med mat! Det var till och med så att jag började bekymra mig över att de hade för mycket utav vinterfodret kvar. Vinterfodret är ju socker som biodlaren ger bina i ersättning för honungen man tar, så den vill man ju inte ha kvar när det är dags att slunga honung, för då blir det ju socker i honungen!
Lärdom: Se till att ta vara på de tidiga varma dagarna och gå igenom foderförrådet och notera hur många ramar foder som finns kvar, och vilka det var.

Jag funderade över det här med maten de hade i kuporna. Kunde det vara så att det var nyindragen honung som låg i cellerna? I ramarna var merparten av cellerna öppna och halvfulla, det var bara en liten halvcirkel längst ner på ramarna som var täckt. Vad jag har sett på bilder så brukar bina börja med att täcka honungen i överkant av ramen först. Kunde jag ta detta som intäkt för att det var vinterfoder de hade kvar?

Hur det nu var så flyttade jag upp den låda som hade så mycket mat i, över spärrgallret, tänkte att det som inte var täckt var väl honung, resten var ju så lite i förhållande till det andra. När jag så besöker kupan en vecka senare, så ser den "täckta honungen" märkligt likt ut något helt annat, och den tidigare otäckta honungen hade börjat täckas med start uppifrån.
Det ljusa täckta som syns i överkant är honung.
Det som är lite mörkare täckt i nederkant är täckt yngel.



Det var alltså inte täckt foder jag hade sett, utan helt enkelt översidan av yngelklotet. Man lär sig så länge man lever! Just det samhället hade jag satt in en ny låda på undersidan yngelklotet, i någon slags tanke att det skulle bli nya fräscha ramar att vintra in på.
Lärdom: Nu ser jag skillnaden på täckt foder och täckta yngel. Var man ska sätta de nya lådorna är jag ännu inte säker på var som är bäst. Jag gjorde tvärt om på det andra samhället, tiden får utvisa!

Nu står jag i begrepp att dela mina samhällen för att få avläggare så att jag kan flytta modersamhällena till landet. Här finns hur många nybörjarmisstag som helst att göra!
Här kan man se inte mindre än tre påbörjade drottningceller, ett tydligt varroakvalster
på ryggen på ett bi och ett bi med förkympta vingar, sk "deformed wing virus".

2 kommentarer:

  1. Så bra att jag hittat en blogg med en Binybörjare! Själv så hämtar min man hem vårt första samhälle i morgon, nu kan vi läsa din blogg och lära av dina misstag ;-)
    //Monzan

    SvaraRadera
  2. Välkommen Monzan, hoppas att det går bra med era bin. Det ska bli spännande att läsa om era erfarenheter med!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...