torsdag 24 maj 2012

Drottningavläggaren

Drottningavläggaren jag gjorde med drottningen "Inga" har flyttat. Jag körde samhället från Åtvidabergs Biodlarförenings bigård i går kväll i min kombi ner till landet. I och med att jag har blandat kupdelar från olika leverantörer så är det lite dålig passning, jag oroade mig för att delarna skulle glida isär och fylla bilen med arga bin, så för säkerhets skull körde jag hela vägen (ca 6 mil) med hela munderingen på. Jag är inte allergisk, men det kan vara svårt att behålla lugnet om det är många bin som inte är på gott humör.
Drottningavläggaren i min bil.

I samband med flytten så passade jag på att byta botten. Jag köpte två stycken "Flexi"-kupor med tillhörande bottnar, men är inte imponerad av framför allt deras bottnar.  Bland annat så kunde man inte använda  mina flusterfodrare vilket var en besvikelse. Drottningavläggaren fick nu en flusterfodrare med vatten för säkerhets skull, honung hade de när jag tittade i tisdags. Då passade jag också på att riva de påbörjade drottningceller som fanns i drottningavläggaren. Det var bara en som var bestiftad, men den var å andra sidan täckt och med inte alltför långt kvar till ny drottning. Ett annat år gör jag nog flera avläggare om jag hittar sådana drottningceller, men i år skar jag ut den istället. Jag har helt enkelt fullt upp att hålla reda på, så nybörjare som jag är.
Påbörjad med obestiftad drottningcell.

Själva samhället har sedan delningen förra söndagen suttit i princip stilla. Jag har inte sett några flygbin ute över huvud taget. Det är dock ingen brist på bin, det var helt fullt i den lådan jag lyfte av. Jag hade räknat med att en stor mängd skulle flyga hem till modersamhället, men så har inte skett. Nu när jag skriver detta undrar jag om de har brist på ambin i modersamhället istället om nu de flesta följde med till avläggaren. Det får jag undersöka nästa tisdag. Det jag har sett är att där fanns flera påbörjade drottningceller, så jag hoppas att det ska gå bra.
Drottningen "Inga" syns i den nedre vänstra
kvadranten av bilden.

3 kommentarer:

 1. Trevligt namn på en drottning! Inga! Våra heter Uhuru, eftersom hon bor i Enterprise, I den andra kupan har vi kapten Kathryn Janeway, då hon chefar över Voyager! (Star Trek nördar är vi bägge två, jag och min man!)
  Det är jättespännande att följa dina bibestyr!
  //Monzan

  SvaraRadera
 2. Ja, det viktigaste är ju att man kan hålla isär dem! Har ni målat kuporna som Enterprise och Voyager också? ;-)

  SvaraRadera
 3. Nä, det är lite fel form på dem, men den tredje kupan som vi ska göra en avläggare till, den ska bli en "Borg"sfär och de är ju fyrkantiga, så den skulle vi kunna måla "rätt"!
  //Monzan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...