måndag 14 maj 2012

Hemkonservingens hållbarhet

I en jordkällare jag besökt nyligen, stod det på hyllorna fullt med flaskor och konserveringsglas. De hade datum som varierade mellan 1967 och 1973, de var alltså i runda slängar lika gamla som jag själv. De flesta flaskorna innehöll saft och i dem hade nivåerna sannolikt sjunkit, för de var bara fyllda till 3/4-delar och de hade ett mögellager överst. Enstaka flaskor däremot var fulla med saft utan mögel och det var de flaskor som hade en ordentligare kork, t.ex. av typen Heinz Chilisås.

Konserveringsglasen var av en helt slät typ där locken hölls på plats endast av vakuumet Här såg de flesta burkarna bra ut. Inte ens de glas som stått på en hylla som ruttnat sönder och glasen numera låg halvvägs upp och ner hade släppt in luft. Vad man kunde se i burkarna föreföll det vara körsbär, plommon och kantareller i dem. Jag hade ingen aning om att hemkonservering kunde hålla så länge! Dessutom måste det vara ett gott betyg på jordkällaren som måste ha hållit sig någorlunda frostfri under alla dessa år. Om jag får möjlighet så ska jag provsmaka någon burk.

3 kommentarer:

 1. Vilken skatt. Helkonserver gjorda på rätt sätt ska väl i prinicip vara eviga. Så länge gummit, glaset och vakuumet är intakt finns det ju inget kommer in och förstöra. Har hört talas om provsmakningar av över 100 år gamla syltinläggningar på dylika glas som var helt Ok även om lite av fräshören var försvnunnen. Ser men spänning fram emot din smakbedöming.
  /Mats

  SvaraRadera
 2. Jag kommer att återkomma med den, om jag nu får möjlighet att provsmaka.

  SvaraRadera
 3. Jag har druckit saft från många årgångar från tjugotalet till sextiotalet och det smakade fint. Men de var förseglade med kort och (julklapps)lack.

  Fantastiskt!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...