söndag 17 juli 2011

Skördetid

Skörd är min sämsta gren. Det borde vara belöningen för all möda, men den har jag redan fått genom att se hur det växer. Ibland kan den ena välsignelsen vara den andres förbannelse. För visst var det en välsignelse att se sockerärtorna växa. Men nu har de växt mig över huvudet, både bokstavligen och bildligen.
Den närmar sig 2 meters höjd... (Engelsk Sabel)
Det är en veritabel djungel, tre rader sockerärtor. Att ens tänka tanken på att skörda alla mogna ärtskidor finns bara inte. Jag skördar det jag kan förmå mig, samt använder det till mellanmål när jag är i trädgårdslandet och tröstar mig med att det som mognar ut ändå kan fungera som torkade gula ärtor, och dessutom till utsäde.
Ärtjungeln
Nästa år har jag tänkt att jag ska odla en rad med sockerärtor på halvannan meter höga stöd flankerade av var sin rad med låga ärtor med stöden jag gav sockerärtorna i år, som bara var drygt en halvmeter höga. På så sätt blir det mindre sockerärtor som dessutom går att komma åt.

Något som har lyckats bra i år är kålrot och grönkål som är röd. Den lystrar till namnet "Baltisk Röd". Förra året vann fjärilslarverna, men i år verkar min täckning med gardinen Jill ha fungerat bra, även om den inte räcker ner till marken runt om och jag dagligen släppt ut vita fjärilar som fladdrat runt under den. För att inte förlora skörden på upploppet så valde jag att skörda endel redan nu som jag har förvällt och fryst in. En bärkasse med kål-blad blev ca 500 gram färdigt i fryspåsar, det enda som jag fick rensa bort var mittnerven som är för kraftig för att verka smaklig.
Baltisk Röd
När man är i trädgårdslandet har man alltid sällskap av ett antal djur, katten Lisa följer oftast med vart man än går. I luften härskar svalorna och gör vad de kan för att minska mängden insekter. I ena hörnet på  trädgårdslandet står det en stolpe med gammaldags oisolerade luftledningar för el, vars ledningar förgrenas åt fem håll. Förträfflig utsiktsplats tycker svalorna.
Svalor på el-ledningarna. Bönornas klätterstöd till höger.

Lisa mitt ibland blommande majs och bönor.
Utöver dessa trevliga djur har man ju också sällskap av diverse flugor, sniglar, fjärilar (som lägger ägg?), knäpparelarver mm som man vill se röken av. Dessutom såg jag en stor svart orm slingra sig in under kartongen som täcker marken under squash-plantorna. Jag hann inte se om det var en huggorm eller snok, hoppas att jag slipper få reda på det på ett smärtsamt sätt...

8 kommentarer:

 1. Härliga bilder! Själv väntar jag på min potatis och på att tomaterna ska börja blomma. Har tyvärr inte haft tid att fixa så mycket med mina odlingar i lådor i år, som jag annars brukar göra, så ärtor blir det inga ... Får ta igen det nästa år.

  Nu kanske jag inte läst på tillräckligt bra eller så är minnet kort, men kan ni inte bosätta er i torpet istället för att leta ny gård? Eller är det för litet? Hur går det annars med letandet? Ser att ni hittat någon bra gård, men fortfarande blir det för dyrt ...

  /Lillen

  SvaraRadera
 2. Hur går det med er försäljning?

  Orsaken till att vi inte flyttar till torpet är att det inte är någon permanent lösning. Vi hyr bara, samt att det är för litet och ligger alldeles för långt från min arbetsplats. Skulle det däremot bli allvarliga problem och jag t.ex. blir arbetslös så flyttar vi omedelbums dit.

  Jag skrev ett inlägg förra året om varför man ska äga och inte hyra: Därför ska man inte hyra mark

  SvaraRadera
 3. Jo, vi har nyligen sålt vårt hus och flyttar ut alldeles snart! :) Känns verkligen som i sista minuten. Nu ska vi hyra tills vi vet vad vi gör härnäst. Finns så många variabler att ta hänsyn till och så många frågetecken kring hur framtiden kommer att se ut. Och det är inga små beslut som ska fattas. Saknar verkligen ett bollplank/forum för att diskutera dessa praktiska och känslomässiga frågor med andra likasinnade.

  Jag ska läsa ditt inlägg om att hyra mark, även om jag redan är helt på det klara med att det inte är ett bra alternativ. Kan tänka mig varianten att äga tillräckligt med egen mark och samäga lämpliga redskap och "maskiner".

  /Lillen

  SvaraRadera
 4. Grattis att ni lyckades med forsaljningen! Maila mig garna pa ylva.engstrom hos gmail sa kan vi prata mer.

  SvaraRadera
 5. Läste ditt inlägg nu, och det lät verkligen inte som en rolig situation. Svårt att vara beroende av en hyresvärd som inte går att resonera med och som ställer helt orimliga och bakvända krav. Jag tänkte mer i termer om att man gärna vill vara säker på att få fortsätta att bruka den mark man har och inte ha hyresnivån eller hyresvärdens godtycke som en osäkerhetsfaktor. Ja, svårt att hitta något som passar i alla avseenden. Hittade ett här på Hemnet som verkade väldigt fint annars: http://www.hemnet.se/bostad/fritidshus-95m2-malmback-jonkopings-kommun-skoga-2-2135215

  För oss just nu fel plats och för tidigt. Men vackert är det, och ser ut att vara mycket bra "grundmaterial". :)

  /Lillen

  SvaraRadera
 6. Tack för det. :) Ursäkta att jag glömde tagga länken ovan: Härlig gård i Småland

  /Lillen

  SvaraRadera
 7. Länken funkade visst inte ändå när det publicerats, funkade dock i "förhandsgranska".
  /Lillen

  SvaraRadera
 8. Länken funkade när jag klickade på den i gmail iaf. Fin liten gård för ett facilt pris.

  Drömstället skulle ju vara en miljö där gårdarna ligger tätt där det finns flera att samarbeta med, så att man kan hjälpas åt.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...