tisdag 19 juli 2011

Årets mål, Q2-rapport

För den som är intresserad så följer här en kvartalsuppföljning nr två, (första kvartalsuppföljningen hittas här) av årets mål med lite reflektioner. Förra årets mål blev ju inte så värst uppfyllda, så jag har den här gången satt en mer uppnåbar nivå på målen.

Odling

 1. Prova på att odla kokbönor
 2. Kokbönor växer i mina land. Stella har grott dåligt, bara 2 av 10 plantor har kommit upp, troligen blev jorden (har styv lera) blivit för hårdpackad. Äkta Tranbär och Rödhakeägg slingrar sig uppåt med någon decimeter om dagen. De två kokbön-sorterna som jag samodlar med majsen har inte heller grott så bra, kanske för tidigt satta. Dessutom har de det nog för trångt eftersom flera busk-plantor övergått till att bli klättrande, se inlägg om det här.
 3. Anlägga en varmbänk
 4. Det blev ingen varmbänk i år, allför upptagen med att gräva om mitt ogräsland. Nu är det ju ingen större vits längre.
 5. Odla kål under duk
 6. Gardinerna från IKEA har legat på tills nu, då de inte längre räcker ner till jorden pga stora plantor. Måste göra mindre land för kålen nästa år, eller ta flera gardiner, se här om gardinerna.
 7. Förodla minst 5 olika grödor
 8. Jag klarat av det här målet med råge! I år har jag varit duktig på att förodla. Till och med potatis har vuxit i krukor.
Personliga mål
 1. Spara mer än en tredjedel av min disponibla inkomst
 2. Jag ser detta mål som att det ska vara genomfört i genomsnitt när året är slut. Början på året var det lite si och så iom att flytten haft endel kostnader, så har sparandet bara blivit hälften så stort som det borde, men jag har resten av året på mig att fixa till det. Ligger dock fortfarande under målet, men skatteåterbäringen kommer att fixa till det.
 3. Fullborda min jägarexamen med uppskjutning för högvilt
 4. Inte påbörjad ännu
 5. Plocka lingon och svamp så det räcker för hela vintern
 6. Inte heller påbörjad ännu ;-)
 7. Genomföra minst en kurs av utvecklande karaktär.
 8. Inte påbörjad ännu den heller, såvida man inte räknar träffen med Peak Oil-debattörer i Skebokvarn...
 9. Bara äta godis/snacks en dag i veckan.
 10. Detta är min största bedrift så här långt, att kunna säga ja, så här långt. Läsare som känner mig IRL vet att jag titulerar mig som periodare på socker. Jag har därför alltid tänkt att det är allt eller inget-strategin som gäller, men misslyckats alla gånger tidigare. Tydligen verkar driften av att fortfarande känna sig lyckad överväga jämfört med den svängningen i blodsockret som en godisdag innebär
 11. Börja träna minst en gång i veckan (minst 45 minuter pulshöjande)
 12. Denna punkt har jag helt ärligt glömt bort. Kanske ska omformulera så att det gäller i genomsnitt, dvs om jag tränar två gånger i veckan resten av året så borde det gå. 

Fysiska- och tekniska mål
 1. Köra med slåtterbalken (implicerar en fungerande traktor)
 2. Inte ännu.
 3. Köpa en gård
 4. Inte ännu, men vi letar.
 5. Köpa plog och potatisårder
 6. Inte ännu.
 7. Bygga en kompost
 8. Inte ännu.
 9. Bygga ett enkelt växthus (ev över varmbänken)
 10. Inte ännu, melonplantorna saknar det.
Jag får nog lägga på ett kol om jag ska gå iland med det här, men så är ju mål till för att sporra till förbättring!

6 kommentarer:

 1. Hej Ylven och tack för rapporten! Det är mycket inspirerande och bra läsning.

  Jag tror att du fyller ett tomrum i omställnings- och peak-frågeställningarna, nämligen den personliga utvecklings-aspekten. Hur man på det mentala och det fysiska planet förbereder sig för försämrade sociala omständigheter. Bortsett från Flutes "Peak oil och förnekelsen" finns inte så mycket skrivet såvitt jag vet.

  SvaraRadera
 2. Aha! Din kommentar fyller i ett tomrum för mig, nämligen varför någon öht tycker att den här bloggen är intressant! Jag är en väldigt lösnings- och förbättringsinriktad person, så dessa frågor är intimt förknippade med insikten av att sämre tider kommer.

  SvaraRadera
 3. Eftersom det främst är ingenjörer och folk med koll på siffror (du, flute, cornu, begreppsbloggen osv) så tycker jag att det personliga inte riktigt tas med. Så dina tankar, problem och framgångar tycker jag är viktiga att föra fram så att andra kan få stöd på samma resa.

  Själv funderar jag på att fördjupa mig i de psykologiska och existentiella perspektiven. Även om det kanske inte är till lika stor praktisk nytta så tror jag de är nödvändiga att synliggöra. Vad tror du?

  SvaraRadera
 4. Jo, det tror jag absolut är intressant. Vore kul att få lite perspektiv på det. De ligger ju bakom hur vi alla agerar till syvende og sidst.

  På träffen för likasinnade som jag skrev ett inlägg om, så togs just det upp som en intressant punkt som vi dock konstaterade att ingen av de deltagande hade någon koll på.

  SvaraRadera
 5. Jamen då så. Jag sätter igång om en vecka. Ska bara anordna en konferens först. :-)

  SvaraRadera
 6. Kul! Du måste hojta till så att jag hittar dit när du kommer igång!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...