torsdag 19 maj 2011

Kåltäckning och klätterstöd

Förra året (och det dessförinnan) hade jag stora problem med larver på min kål. I år har jag därför tänkt hålla den täckt hela odlingssäsongen. Som täckmaterial har jag valt en gardin "Lill" från IKEA som till det facila priset av 35 kronor ger mig två stycken "insektsnät" med måtten 250*280 cm. Paketet var på sedvanligt IKEA-manér platt.

Jag har till en början lagt ut gardinerna dubbelvikt, jag räknar med att bredden på dem går åt när kålen börjar växa.
Jag hade förra året problem med att merparten av ärtorna inte kom upp, medan de som ändå kom upp, vill klättra och inget jag satte upp orkade med tyngden. Därför gjorde jag enligt konstens alla regler i år och blötte upp ärtorna i ett helt dygn innan plantering. Det verkar ha gjort susen för det har varit i det närmaste 100% grobarhet på dem, trots att utsädet är mitt eget från 2009. För att de skulle ha något att klättra på så slog jag på stort och köpte armeringsnät för dem att klättra på. Det gäller framför allt sockerärtorna då de är av en hög sort. Inte var det billigt, men de kommer ju att gå att återanvända många gånger!

4 kommentarer:

 1. Vad gäller ärter brukar jag vattna i fåran innan sådd, så får man bättre uppkomst. Som klätterstöd använder jag hönsnät uppsatt på stolpar. Fast stolparna måste stå rättså tätt - en meter emellan. Blir billigare än armeringsmatta tror jag. Också lättare att klippa till önskad storlek.
  Vad gäller kål brukar jag inte täcka den, utan går istället regelbundna rundor och letar larver.

  SvaraRadera
 2. Förra året räckte det inte med att vattna i fårorna, därav blötläggningen. Det fick ju också avsedd effekt, så jag kommer nog att fortsätta med det. Jag har styv lera vilket kanske är en pusselbit.

  Mina erfarenheter med att handrensa kålen är heller inte strålande, vilket kanske beror på att jag inte är i trädgårdslandet tillräckligt ofta under den kritiska perioden.

  SvaraRadera
 3. Hur bra fungerade gardinerna till slut? Jagar själv på billigare lösning för täckning.

  SvaraRadera
 4. Jag har väldigt högväxt grönkål/purpurkål vilket gjorde att gardinerna inte täckte så bra som jag önskade. När det var fler fjärilar på insidan än utsidan, så tog jag bort dem... Så i år ska jag prova med mindre land, alternativt att sy ihop två gardiner för att få bra täckning.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...