måndag 16 maj 2011

Annorlunda plantering av majs

I år har jag provat en ny variant av majsplantering. Det började med att jag har sparat familjens tomrullar under året. Detta för att använda dem som förodlingskrukor. Nästa steg var att ta fram planteringsröret för sk täckrotsplantor, alltså skogsplantor med som växt i trånga kassetter. Toarullarna visade sig passa alldeles lagom vad beträffande tjockleken, men de var lite längre än jordklumpen normalt brukar vara på en skogsplanta. Därför var man tvungen att vara extra noggrann med att trampa ner röret ordentligt innan man öppnade det. Sedan var det bara att släppa ner plantan och ta upp röret och trycka till jorden. Allt utan att böja på ryggen!

Fördelar:
 • Man behöver inte plantera om jordklumpen
 • Det är varsamt mot själva stjälken som är ömtålig
 • Det är skonsamt för ryggen

Nackdelar:
 • Man bör inte låta dem stå för länge i toarullen, för då löses pappret upp
 • Återstår att se hur resultatet blev. Plantan hade ofta en ganska lång rot som stack ut. Kanske lämpligare för andra sorter?
Vid samma tillfälle satte jag också frön till sockermajs (Golden Bantam och Doubble Standard) som jag planterade runt om det förodlade beståndet av Painted Mountain. Tänkte prova att klippa av hanblommorna på sockermajsen för att inte riskera blandning av generna till Painted Mountain som jag kommer att använda utsäde av till nästa år. I mellan majsplantorna har jag planterat buskbönor i samodling i år. Inne i kvadraten är det kokbönor för att jag inte ska behöva skörda kontinuerligt, i det yttersta varvet blev det i stället brytbönor av sorten Maxi.

Jag hade ju också provat att sätta solrosfrön i en plantkassett för senare utplantering. Det visade sig inte fungera så bra då stjälken är alltför ömtålig för att dra upp plantan med. Även rötterna var ömtåliga så det fungerade inte klockrent att trycka upp plantorna underifrån heller, det spelade väl in att det var ett sorts galler i botten som gjorde det mindre effektivt att anpassa en pinne efter hålet.

7 kommentarer:

 1. Är avis på din odling. Jag vill också testa olika grödor, förra året blev det endast sallad och morötter, har ju ett på tok för litet land att plantera i men viljan finns.. Kanske nästa år.. Måste vara snäll mot gubben så han hjälper mig med grunderna till ett nytt trädgårdsland..

  SvaraRadera
 2. Min sambos största bedrift när det gäller trädgårdslandet är att han låter mig hållas och axlar våra andra ansvar i högre grad. Annars är det bara hårt jobb som gäller. Om ni har mycket ogräs i gräsmattan där du vill anlägga land kan det vara en bra idé att lägga på en presenning redan nu som får ligga fram till nästa vår. Då har allt ogräs dött och det är bara att så.

  Ett relativt stort trädgårdsland är mycket jobb och många hårda lärdommar ;-)

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Mycket intressant, jag planterade själv ut förodlade painted mountain igår, 100 plantor som skulle tas ur sin plastkruka och sedan grävas ned med med koloniföreningens allmänna dåliga trädgårdsspade. Det hela projektet tog tid och krökte rygg och jag upptäckte en illröd solbränna efter några timmar på lotten. Vet du om det är allvarligt att skada rot/rötterna hos majsplantan? Jag försökte vara försiktig men ska man ta ur plantan ur plastkruka så har ibland rötter snärjt in sig i dräneringshålen.
  Jag samodlar inte med bönor, har du erfarenhet att detta ger bättre resultat?

  /Tisgift

  SvaraRadera
 4. Det lär vara en traditionell samodling från indianerna att odla "de tre systrarna" bönor, majs och squash ihop. Jag valde dock att sätta min squash utanför då jag har erfarenheten att den blir väldigt stor.

  Jag vet inte hur majsen påverkas om deras rötter skadas vid omplanteringen. Själv har jag tidigare haft större problem med att själva stjälken gått av vid utplantering, den gången hade jag förodlat i mjölkkartonger.

  SvaraRadera
 5. Varning för kråkfåglar, något att tänka på.

  Det tog väl ungefär ett och ett halvt dygn så var hela min majsodling uppsliten ur jorden. Många plantor hade rot skilda från bladskott med de flesta var uppslitna och ofta då knäckta eller skadade.

  Efter lite sökande kom vi i kolonilottsföreningen fram till att det inte var fråga om vandaler, hundar, katter eller kaniner utan troligtvis råkor som finns kring stan eller skator som finns vid området.

  Min åtgärd är att strö avsliten kvickrot bland kvarvarande åternedsatta plantor för att dölja dem. Återstår att se om det har effekt. Totalbortfallet uppskattas redan till 70%.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 6. Var kan jag köpa Painted Mountain i Stockholm? Dvs grönsaken, inte fröet! /Magnus magnusaronson@hotmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det säljs som grönsak.Dessutom är det en majssort avsedd för mjöl och därmed är inte kolvarna särskilt intressanta, utan egentligen den tröskade majsen. Men om du går och tittar i koloniträdgårdar så finns det säkert folk som odlar den.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...