tisdag 12 juli 2011

Bönan som inte vet sin plats!

I år experimenterar jag med att samodla majs och bönor. Dessutom odlar jag tre sorters majs och tre sorters bönor tillsammans. Jag har en kvadrat där den yttersta raden innehåller två olika sorters sockermajs samt brytbönor, varannan planta majs och varannan bönor. Innanför denna yttersta rad odlas kokbönor och mjölmajs (Painted Mountain). Tanken med denna plantering är att jag lätt ska kunna nå de bönor och majskolvar som ska skördas kontinuerligt, medan de som ska mogna ut kan stå kvar i mitten ända till hösten. Kokbönorna är båda av busksort. Men det är här något har gått fel, för åtminstone en planta har glömt bort detta faktum och klättrar vilt! Möjligen har jag planterat för tätt.
Hanblomma på Painted Mountain omslingrad  av förment buskböna

5 kommentarer:

 1. Normalt håller sig bönor "inom sorten", men ibland kan det som hos alla växter bli korsningar eller mutationer. Jag har också råkat ut för det någon gång. Just att buskbönor blir klätterbönor är särskilt vanligt, eftersom detta är en återgång till bönplantans naturliga växtsätt.

  SvaraRadera
 2. Hur gick det med majsen sedan? Jag har läst att sockermajs ej kan stå i närheten av annan majs, v arför vet jag inte...

  SvaraRadera
 3. Det gick inget bra faktiskt, men vad det beror på kan jag inte säga. I år kör jag bara sockermajs, så får jag ta painted mountain nästa år istället.

  SvaraRadera
 4. Kan det ha med pollinationen att göra?

  Eija

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte det, för att det var han-blommorna som blev konstiga och liksom bildade minikolvar. Sedan var det också en rätt kall och regnig sommar i min del av landet, vilket ju inte är så bra för majs.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...