måndag 18 juli 2011

Sjunkande priser på fastigheter

Vår långtidsplan är att köpa en mindre gård, ca 15 hektar med 1/3 inägor och resten skog, till ett hyfsat pris. Länge har vi uteslutit gårdar som har legat på normalt pendlingsavstånd från Linköping, dvs mindre än en halvtimmes bilresa, på grund av att hästgårdsköparna budar upp dessa fastigheter till fantasinivåer. Inte ens de som ligger på upp till en timmes avstånd har hållit sig någorlunda rimliga i pris. Men för ett tag sedan gick jag igenom alla gårdar till salu i Östergötland och hittade till min förvåning en gård som jag minns att jag tänkte att "den var ju fin men den kommer att bli hutlöst dyr" när jag såg den första gången. Nu ligger den fortfarande kvar efter 95 dagar på Hemnet.

Vi var och tittade på den för ett par veckor sedan. Den ligger på bra avstånd från stan, har grannar inom lekavstånd för barnen och hade tillräckligt bra hus. Nackdelar var att andelen skog, var lite liten samt att fastigheten var uppdelad på tre skiften, varav ett av skiftena innehöll en rad avstyckade sommarstugor som stängde in skogen på ett mindre fördelaktigt sätt.

När fastigheten kom ut på Hemnet så hade det blivit budgivning och priset hade stigit ca 10% över utgångsbudet. Redan det priset tyckte jag var relativt billigt för att vara så pass stadsnära. Men innan köparen hade skrivit under så hade han fått kalla fötter och drog sig ur. Alla de andra som deltagit i budgivningen hade också lika kalla fötter och det blev inget avslut.

Efter vår titt lade vi ett bud som låg 20% under utgångsbudet. Säljarna jublade av naturliga skäl inte, men de avvisade inte budet. Men efter någon vecka till meddelade mäklaren att det kommit bud på fastigheten i delar, en hästgård och marken för sig,. till ett bud som låg ca 150 000 över vårt bud. Vi har valt att inte höja budet. Fastigheten ligger dock fortfarande kvar på Hemnet, så ännu är det inte avgjort. Jag skulle inte bli förvånad om mäklaren ringer igen. Men jag är inte säker på att inte vi också har fått kalla fötter då. Det är mycket som händer just nu i världsekonomin.

Man borde ligga lågt ett par år och låta priserna sjunka ett tag, men en trea är lite för karaktärsdanande med två barn i skolåldern. Jag är dessutom av en otålig natur. Det är en dragkamp mellan motstridiga viljor, vi får se vem som vinner.

5 kommentarer:

 1. Nyfiken som jag är tittade jag på alla gårdar i Östergötland på Hemnet och såg att priserna varierar väldigt mycket. Frågan är vilka som blir sålda snart och om de blir sålda, vilka som kommer tillbaks till försäljning igen.

  SvaraRadera
 2. Ja,priserna varierar verkligen. Endel fastigheter kommer ut igen efter ett tags bortavaro osv. Det verkar som om flera affarer inte gar igenom och fastigheterna kommer ut igen.

  SvaraRadera
 3. Var glad att du inte letat efter dito fastigheter kring Göteborg!

  Sedan i höstas har det dock vänt men köparna kan eller vill inte gå ner eller också vill jag som köpare inte betala för alla önödiga och exklusiva åtgärder som nuvarande köpare vidtagit under senare år.

  Värt är väl de nyuppförda "hästgårdar" i prisklassen 4,5 - 9 miljoner som består av ett enplanshus (med helt öppen planlösning och ömtåliga material) + ett minimalt stall. Till detta hör 1,5 - 3 Ha mark i bedrövligt skick och av impedimenttyp.
  Ofta är fastighetskoden till råga på allt 220 dvs en ren småhusenhet med allt vad därtill hör i form av försämrad ekonomi och juridisk problematik.

  Marie

  SvaraRadera
 4. Klassiskt mäklartrick att "hitta nån" som kan dra igång en tillfrusen budgivning.

  Lycka till med husletandet. Har du inte gjort det än så börja spara annonserna, och gör en lista över dem. Det blir väl inte så jättemånga med den kravspec du har, och det blir väldigt enkelt att se när de återkommer. Om inte annat blir det ett helt anat förhandlingsläge när du vet att fastigheten varit ute tidigare.

  SvaraRadera
 5. Lycka till. Längtar och har följt "gårdsmarknaden" i skåne själv under de senaste åren. Dock skamligt dyrt även här tyvärr... Dock har jag några år på mig tills det krävs så jag hoppas priserna ska komma ner. Man behöver itne om man inte tycler det är kul spara annonserna. Googla bara adressen så dyker objekten upp hos booli eller boliga som cashade ovh man kan rask se hur länge de låg ute för och vad de kostar.

  Hoppas det löser sig till det bästa, tror som många andra att det kan vara bra att avvakta lite om man orkar. Dock är glädjen värd så mkt mer än pengar bara man har råd.

  Lycka till!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...