måndag 11 juli 2011

Träffa likasinnade

Ibland känner man sig ensam i sin övertygelse att det samhälle vi ser omkring oss är en chimär. Visserligen hittar man lättare meningsfränder via nätet nu för tiden, se t.ex. min blogg-lista, men det är inte samma sak som att träffas i verkligheten. För två år sedan var jag på kurs i Skebokvarn i Änggärdets regi och träffade där bland annat Daniel Pargman. Vi började prata om att man borde dra ihop någon träff bland Peak Oil-folk. Nåja, det tog två år, men för en vecka sedan gick den i alla fall av stapeln. Även denna gång i Skebokvarn men denna gång på vandrarhemmet.

Deltagare var:
Martin Saar, ordförande för ASPO Sverige m.m.
Begreppsbloggen
Björn Forsberg ("Tillväxtens sista dagar")
Cornucopia?
David Jonstad
Daniel Pargman
Flute-tankar
Magnus Redin
Stellan Tengrot
Jag själv, ylven

Den första förutsättningen för den här träffen var att just få möjlighet att träffa och bekanta sig med andra med samma grundsyn att oljetoppen innebär problem. Därför kunde vi lämna just denna punkt bakom oss, istället som så ofta när man diskuterar med folk som ännu inte har förstått, hela tiden fastna i att bevisa att oljetoppen just innebär problem. Vilka problem och vilka följder som kommer därav var vi inte helt samstämmiga om och det var också här de flesta diskussionerna utspelade sig. Och som vi diskuterade! Från frukost till sena natten! Faktum är att just detta har gjort mig så överfull med intryck att jag inte orkat vidröra det förrän nu.
Rast, och fortfarande ivrigt diskuterande. David Jonstad, Björn Forsberg och Daniel Pargman.

Utöver allt diskuterande hann vi också med ett besök på Änggärdet där David Jonstad berättade om vad som pågår, naturligtvis diskuterade vi även där...

5 kommentarer:

 1. Härligt med UniLevers ständigt närvarande logotyp på parasollet i bakgrunden!

  En glass - en smak!

  SvaraRadera
 2. Ja visst var det dagens ironi! Det tänkte jag inte på.

  SvaraRadera
 3. "Oljan kommer att räcka i miljoner år"

  http://www.nyhetskanalen.se/1.1423503/2010/01/03/oljan_kommer_att_racka_i_miljoner_ar

  Publicerad 3 jan 2010 19:01 Uppdaterad Sun Jan 03 20:35:54 CET 2010
  Mer än 60 procent av den energi som produceras i världen kommer från olja och naturgas. Och med nuvarande förbrukning anses jordens oljeresurser vara uttömda om 50-60 år. Men nu vänder forskning från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm upp och ner på alla begrepp.
  -Det här är inte slutet. Det här är inte ens början på slutet. Kanske är detta slutet på början av oljetiden, säger Vladimir Kutcherov, professor i geologi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

  SvaraRadera
 4. Kommentarer som den där är orsaken till att det inte var ett öppet möte... Det tar bara en massa tid att argumentera med sådana som tar minsta halmstrå utan att själva undersöka fakta.

  Det som artikeln handlar om är sk abiotisk olja. Personen i fråga är omstridd och resultatet från hans teori är iaf inte flödande olja.

  Läs här vad andra redan har skrivit om det:
  Flute: Abiotisk olja ingen räddning
  Cornucopia?: Abiotisk olja och oljepriset

  SvaraRadera
 5. Du har inga fler träffar på gång?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...