måndag 17 maj 2010

Därför ska man inte hyra mark

Vi letar efter en gård som passar vår plånbok och våra drömmar. Minst ett par hektar åker och 10 hektar skog är de starkaste kriterierna. Sedan vill vi gärna att den ligger i Smålands nordost-hörn. Inte lätt att hitta en sådan tulipanaros. I väntan på detta har vi valt att hyra ett fritidsställe som ligger i rätt område och där vi har möjlighet att odla för att på så sätt bygga upp kunskap och erfarenhet.

Att vara hyresgäst har dock sina nackdelar, vissa av dem tydligare än andra. Ett par av dem blev aktualiserade i helgen.
 • Hyresvärden började omedelbart prata hyreshöjningar när jag berättade att skorstenen läcker. Det borde väl rimligen vara vi som får hyressänkning iom att inte huset fungerar som avsett?
 • Hyresvärden meddelade att jag inte fick använda halm som täckmaterial i mina odlingar för det ser så illa ut...  Han och "hans gäster" irriterar sig på den ilskna gula färgen!

Jag brukar inte bli svaret skyldig, men den här gången blev jag förstummad. Personen i fråga är inte särskilt mottaglig för argument andra än sina egna, så att kontra med att våra gäster stör sig på taken som hyresvärden inte sköter vilket får katastrofala följder för husen skulle bara rendera i en lång utläggning om hur dyrt det är att låta en byggfirma göra en total makover av taken... Ingen känsla för att det är billigare att fixa små fel innan de blir stora respektive hur mycket det höjer värdet på gården om byggnaderna är välhållna. Och vad ska han förresten ha för synpunkter på hur vi odlar i vår trädgård? Om vi underdriver en smula så kan vi säga att jag är en smula irriterad.

Och har numera sänkt kraven på gården vi letar efter.

8 kommentarer:

 1. Tråkig inställning från hyresvärdens sida :/

  SvaraRadera
 2. Tråkigt att höra. Lycka till i letandet!

  SvaraRadera
 3. Med risk för att göra bort sig en smula. Men det ska du veta om smålänningar att det som sägs om smålänningars snålhet i dem flesta fall är helt sant. Jag har arbetat mycket i småland där jag ofta är i kontakt med markägare och det är ett trångsynt, långsint snålt jävla släkte... Ska bli så skönt att slippa dem! Men hoppas att ni hittar ett ställe som passar i mallen! :) Jag undrar dock varför ni valt småland? Varför inte vackra Halland istället?

  SvaraRadera
 4. Jo, snåla smålänningar har man ju hört talas om. Den här delen av småland är dock mer lik östergötland både i landskapet, dialekten och sinnelaget.

  Och varför denna del av landet? Det tråkiga svaret är "födsel (för den ene) och gammal vana (för den andra)". Det är praktiskt om man redan har ett nätverk, lättare att få låna grejor osv. Man vet vad man har men inte vad man får. Halland är fint...

  SvaraRadera
 5. Man blir inte fet av att odla stenmorän insprängd mellan kärr i odlingzon 4-5. Småland torde anrikats på personer så snåla att "sätter man dem på en kobbe i havet skaver de sig mätta".
  Förklara att man får fler potatis per investerad krona så kanske skällan vänder.
  Att hitta mark eller gård är ack så svårt, funderar själv på att bara köpa mark och sedan bygga kolonilottsstandard till att börja med.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 6. Ja, att köpa mark utan hus är en tanke jag också umgås med. Som gammal bygg-ingenjör som aldrig varit verksam i den branschen, är det dock min dröm att någon gång få bygga ett hus. Det saknas inte idéer direkt.

  Hyresvärden hade tydligen insett hur arg jag blev över halm-påbudet, så man kan ju hoppas att han kommer på andra tankar. Jag har nämligen svårt att tänka mig mer idéaliska hyresgäster än oss ;-)

  SvaraRadera
 7. Jag har full förståelse för att det inte är en rolig sits att hamna i när den man hyr av i det närmaste ger en odlingsförbud - men jag kan inte låta bli att fnissa lite åt argumentet att halmens ilsket gula färg irriterar... Halmgul är väl långt ifrån ilsken, för tusan?

  Hoppas verkligen att situationen löser sig!

  SvaraRadera
 8. Aneby Timber gör riktigt trevliga timmerhus ... verkar kunna anpassas helt efter kunden och billigt blir det ...

  IndependentForester

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...