måndag 31 maj 2010

På Mors dag från min lilla dotter

Jag har i helgen för första gången i mitt liv uppvaktats på "Mors Dag". Det är inget vi uppmuntrar i vår familj då vi tycker att det är ett kommersiellt jippo mer än något annat. Men jag kunde ändå inte annat än smälta när min lilla dotter som fyller fem år i höst lyckades pricka in så rätt, helt på egen hand!

I denna lilla eminenta bok fann bland många andra tips en lista över vilka växter som trivs respektive vantrivs med att samodlas. Så nu vet jag att det var fel att sätta gul lök mellan raderna av bondbönor. Däremot gillar vanliga bönor och lök varandra, så jag får väl flytta lökarna om energin finnes nästa gång jag kommer till trädgårdslandet. Efter att jag har rensat ogräs. Så det finns nog ingen energi kvar då. Såhär såg det ut i potatisfårorna när jag kom ner den här gången.


Det går ju knappt att se potatisen för all kvickrot. I andra delar av landet var det kirskålen som dominerade. Resultatet är detsamma, mycket ogräsrensning. I alla trädgårdsböcker jag läser, den ovanstående inbegripen, står det att man ska se till att det inte är något rotogräs i landet innan man börjar odla. Vad jag saknar är en bra beskrivning på vad man gör när den tiden och orken att gräva igenom och ogräsrensa 100 kvm nytt trädgårdsland inte finns. Hur ska man då göra för att resultatet ska bli acceptabelt? Särskilt när man som jag inte får täcka med halm... Nu slår jag omkringväxande kirskål och nässlor och lägger som täcke istället. Borde kunna funka bra det med, även om det medför merarbete. Men det blir ju fint efteråt. Jag har aldrig gillat den totala skog som det kan bli när kirskål och nässlor får växa fritt och frodigt.

10 kommentarer:

 1. När jag och min sambo var ute och rensade på odlingslotten i helgen presenterade jag oss för några odlingslottsgrannar som "Herr och Fru Sisyfos" ;-)
  Jag har genom några års träget arbete lyckats eliminera det mesta av kvickroten från lotten, men åkervindan är fullständigt omöjlig. Dess jordstammar går ner minst en meter under jorden.
  Fast jag är glad att jag inte har kirskål!

  SvaraRadera
 2. Åkervinda är inte rolig! Den har jag haft i en rabatt förut. Alltid något som är skönt att slippa. Men du får det ju verkligen att kännas bättre med kirskålen... ;-)

  SvaraRadera
 3. Vårt land är fullt av vallört. I våras la jag dubbla lager tidningar i botten av en pallkrage och fyllde på med jord. Nu har vallörten tagit sig igenom!

  SvaraRadera
 4. Jacob: Det var värst vilken kraft det finns i vallörten! Jag får vara glad för varje ogräs jag *inte* har i mitt trädgårdsland...

  SvaraRadera
 5. Lyckats bättre i år än tidigare. Fräste odlingarna senare än vanligt, så det första ogräset fick sig en smäll när det växer som snabbast maj-juni.

  Provar också att täcka med fårstallgödsel i år som näringsboost och kvävning av ogräs. Får se hur det går. Kompakt matta av gödsel, lite planteringsjord överst och sedan squash och pumpa. Går det så går det. Gödsel nog för plantorna lär det iaf finnas, fast återstår att se om rötterna orkar ta sig ner.

  SvaraRadera
 6. Ja, vi får alla odla efter våra egna förutsättningar. Hoppas du får fina pumpor och squash. Jag ska också odla det i år, för första gången. Men där är det inte dags för utplantering ännu. Jag har dock lerjord i botten, så att vårfräsa är nog ingen bra idé.

  SvaraRadera
 7. Vi (jag, sambon och mer eller mindre entusiastisk tonårsson) har just grävt upp 100 kvm odlingslott som legat i träda i många år och var överväxt med en blandning av ogräs. Mest gräs, tistlar och maskrosor.

  Skala av grässvålen med spade, vändgräva och krossa jordkokor. Gå igenom allt med grep och kratta för att plocka rötter Det blev 5-6 skottkärror med enbart rötter. Hur många med grässvål det blivit törs jag inte tänka på.

  Få se hur mycket det blir att rensa i sommar men gjorde likadant med en annan lott förra året och det blev inte så farligt.

  /Johan

  SvaraRadera
 8. Johan: respekt att ni orkade handgräva och rensa hela det landet! Mina förutsättningar var dock lite annorlunda med bara mig själv som arbetskraft och lite tid mellan snösmältning och vårsäds. Ska dock planera inför nästa års odlingar genom att lägga ut en stor tjock pressenning som kan kväva ogräset till nästa sommar.

  SvaraRadera
 9. Vårsådd skulle det vara, inte vårsäds...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...