onsdag 5 maj 2010

Farbror Frej tar fram en gammal hjulhacka

Hej alla barn nu blir det barnprogram, nu ska vi se vad farbror Frej tar fram: Två skär på en skottkärra utan balja, nu ska vi se vad vi med denna kan göra. Vänd den upp och ner så att den inte fastnar, sedan är det bara att köra för allt vad man orkar!

Jag hittade i ett uthus på landet en gammal hjulhacka av gedigen modell. Handtagen är av ask och hjul och redskapsfäste av gjutjärn. Jag har ingen aning om åldern men tror inte att den är yngre än 50 år. Jag hoppas att jag kommer att kunna använda den i mina odlingar i sommar. Jag provade när det var nyplöjt men då var jorden för kockig för att knivarna skulle skära igenom på ett bra sätt.När sonen fick syn på hjulhackan blev han salig och ville köra. Eftersom det inte gick något bra i jorden så vände vi på den så att knivarna hamnade uppåt, sedan sprang han varv på varv runt trädgården med denna gamla hjulhacka! Inte hade jag någon aning om att det var en så bra leksak! Hoppas att han uppskattar att använda den på riktigt också när det blir aktuellt.

4 kommentarer:

 1. Väldigt roligt att se folk ta hand om och uppskatta gamla jordbruksredskap. Det har varit och är än en faslig slängkultur när det gäller sånt där, soptippar och skogar är fulla av förfallna jordbruksredskap :(.

  SvaraRadera
 2. Vi har tur i det att bodar och uthus är helt fulla med gamla grejor. Tyvärr har mycket av det som stod ute försvunnit i missriktad städiver när nuvarande ägare ärvde gården, bland annat blev det flitigt använda potatisårdret, som dessutom var lånat av grannen sedan många år, förpassat till skroten, tillsammans med en gammal renoverad och uppmålad Överumsplog och en halv tallriksharv... Den andra halvan står kvar, men vad man ska ha den till nu är inte lätt att förstå.

  Ps. Vi har ägarens godkännande att använda grejorna.

  SvaraRadera
 3. Vänta lite nu.. tror jag har sett en sån där pryl i den gamla gamla ladan där hemma... Ska undersökas vid hemkomst. :)

  Hur svår är kirskålen att hålla efter? Jag har fullt upp med kvickroten!

  SvaraRadera
 4. Ja, i gamla lador kan man hitta mycket spännande. En väl fungerande hjulhacka är guld värt!

  Kvickrot är inte heller roligt, jag har det i andra änden av landet. Vad som är värst? Jag skulle nog ändå säga att kvickroten är svårare att hålla efter då det är svårare att röja ner den, bladen viker sig lättare och undkommer. Kirskålsbladen är ganska sköra och låter sig lätt röjas ner med ett rensjärn.

  Men du ska veta att jag har en veritabel matta av ogräsrötter strax under ytan i mitt land, som plogen bara vände upp och ner på, så det kommer att bli tufft!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...