söndag 30 maj 2010

Att förklara Peak Oil för den oinsatte

På senaste tiden har jag valt att "outa mig" som Peak Oil-knäppgök. Kanske inte i just de ordalagen. Men ändå. Det roliga är att på senaste tiden har dessa samtal låtit lite annorlunda, ungefär såhär:

-Vad skriver du om på din blogg då?
-Det är lite kontroversiellt, lite som att svära i kyrkan, särskilt om man är politiskt engagerad.
-Vad handlar det om då?
-Det är ett långt resonemang. Vi vet ju alla att oljan är en ändlig resurs...
-ja?
-När man utvinner en ändlig resurs så ökar ju produktionstakten ända tills man har nått den maximala produktionstakten, för att sedan börja minska.
-Ja, och?
-Jag tror att vi befinner oss i det läget just nu att vi har den maximala produktionstakten och att oljeproduktionen snart kommer att börja minska.
-Ja, vad är det för kontroversiellt med det?
-Jo det är ju det här med ekonomisk tillväxt. Det är ju vad våra samhällssystem idag kräver och alla politiker förutsätter. Men det är inte möjligt utan att vi samtidigt har en växande befolkning och ökande användning av resurser och energi. Oljan är en så stor del i både energi och övriga råvaror att när produktionen av olja börjar minska så kommer även ekonomierna att minska. Energin kommer att bli dyrare och det kan rent av bli brist på olja.
-Ja, men vad är det för kontroversiellt med det?

Jag brukar nöja mig ungefär där. Det tjänar inget till att vidare fortsätta diskussionen. Det är som att de förstår mekaniken, men inte följderna. Om det monetära systemet som förutsätter ständigt ökande utlåning för att kunna betala räntorna. Om att en krympande ekonomi i en ständig lågkonjunktur som  innebär att folk kommer att bli arbetslösa för att alla kommer att hålla i sina pengar hårdare och spara mer. Om hur vår livsmedelshantering är en omvandling av fossilt bränsle till livsmedel, men en ganska dålig verkningsgrad. Om att det faktiskt kan bli livsmedelsbrist i Sverige om det blir stopp på oljeleveranserna. Om att de så kallade alternativa bränslena inte kan täcka upp för det hål som minskande oljeproduktion lämnar efter sig, särskilt inte i tid. I nästa mening kan diskussionen handla om att priserna på villor bara kommer att öka, så det gäller att hoppa på tåget nu, för om ett år är det bara dyrare!

9 kommentarer:

  1. ylven, en jättebra beskrivning av mötet med Svensson som inte ännu har förstått vidden av de problem som kommer att torna upp sig när vi befinner oss i past peak och bristen på olja/energi slår till fullt ut.
    Du pekar verkligen på svårigheten att kommunicera denna komplexa fråga och nå fram. Det är bara att nöta på!
    Martin Saar

    SvaraRadera
  2. Har jag förstått det rätt om jag konstaterar att Peak oil problemen dels är en energibrist-fråga och dels problemet med att mycket av det vi använder nyttjar olja som energikälla. Att om Olja övertiden byts ut mot en annan energi källa t.ex. solkraftverk så kommer problemen inte längre finnas?

    SvaraRadera
  3. Martin, tack för uppmuntrande ord!

    Staffan, du har förstått rätt i att Peak Oil är en energibristfråga, allra mest tydlig när det gäller transporter som till 90% är beroende av olja. Tyvärr har den ignorerats så länge att vi nu står inför fullbordat faktum, vi hinner inte täcka upp för det fallande flödet av energi vilket kommer att medföra att ekonomin kommer att utsättas för oerhörda svårigheter.

    Se t.ex. detta utdrag ur den sk Hirsch-rapporten som beställdes av USA's energidepartement (Peaking of World Oil Production: Impacts, Mitigation, and Risk Management) och betänk att vi nu troligen har passerat Peak Oil redan, utan att förberedelserna för omställning börjat:

    * Waiting until world oil production peaks before taking crash program action leaves the world with a significant liquid fuel deficit for more than two decades.

    * Initiating a mitigation crash program 10 years before world oil peaking helps considerably but still leaves a liquid fuels shortfall roughly a decade after the time that oil would have peaked.

    * Initiating a mitigation crash program 20 years before peaking appears to offer the possibility of avoiding a world liquid fuels shortfall for the forecast period.

    SvaraRadera
  4. Bra beskrivning, händelseförloppet stämmer ganska väl med egenupplevda diskussioner med en del grannar och fd-vänner. Jag pratade med en barndomsvän om de snara problemen med vår kära olja. Fick till svar att oljebolagen skulle borra lite djupare bara.

    Farfar

    SvaraRadera
  5. Farfar: Jag minns en vän som svarade skrattande att "det kommer i alla falla inte att hända under min livstid!" Han är numera omvänd dock. Men hand är bara undantaget som bekräftar regeln.

    SvaraRadera
  6. Skrämmande. Hur ska man få folk att fatta?

    SvaraRadera
  7. Staffan (om du läser det här såhär tre månader senare ...),

    Ett annat minst sagt stort problem är att olja används direkt eller indirekt vid produktionen av ungefär 95 procent av alla industriprodukter och jordbrukssektorn är helt beroende av olja och naturgas för drivmedel, konstgödsel och bekämpningsmedel. Vissa av de saker går att lösa på annat sätt. Vi kan exempelvis ställa om alla traktorer att gå på rapsolja som vi framställer själva. Men problemet är mycket större än bara drivmedel. Och solen, som du nämner, funkar inte så bra att stoppa i en tank, eller att göra plast av.

    Vi lever i intressanta tider.

    SvaraRadera
  8. Tack för den förklaringen Ylven! Jag har använt den som en snabbintroduktion i samband med intervjuer för en kurs jag går. /Torpjens

    SvaraRadera
  9. Kanske skulle skicka med länken till stället där jag använt din text också: http://www.alternativ.nu/index.php?topic=149979.0
    /Torpjens

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...