Varmvägg som värms av vedspis i rummet bredvid. |
Det här är en lösning som jag själv funderat över ifall man skulle få möjligheten att bygga hus själv, men det här var en elegantare lösning än den jag hade i åtanke. I det här fallet står vedspisen helt nära väggen i rummet bredvid och röken leds genom denna värmevägg istället för att vara kopplad till skorstenen direkt. Köket blir ändå alltid varmt av vedspisen, men värmen i rökgaserna värmer i normalfallet endast upp skorstenen och går till stora delar ut till kråkorna.
Eftersom huset är byggt 1940 och dessutom saknar elspis är det rimligt att anta att vedspisen användes till all matlagning, även när det var varmt på sommaren, vilket också är förklaringen till de två spjällen som är till för att korta ner rökens väg på sommaren och därmed värma mindre mängd tegel. För vem vill ha ett element på för fullt mitt i sommaren?
Med tanke på sotluckornas placering så tror jag att röken kommer in lågt och går upp en gång, sedan ner innan den går upp och ut till skorstenen. Som en trekanalers rörspis med andra ord.
Oerhört smart lösning! Jag håller med dig om din analys av vad spjällen och sotluckorna säger.
SvaraRaderaAng murad skorsten- Har varit på kurs (egensotning) rökgastemp behöver vara minst 65C* i skorstenen 1m från toppen på skorstenen pga att det är fukt i röken(vatten från träet, torrt o lätt trä är ju "värdelöst") -
SvaraRaderahar du stålrör är det ingen issue.
Tänk på att från vinden och uppåt kyls skorstenen.
Mvh Niklas
Det är sant att röken ska hålla en viss värme när den lämnar skorstenen, vi mätte det i vår skorsten när vi installerade nu pannan i huset. Men vad menar du med att torrt och lätt trä är värdelöst? Vattnet skapas ju när kolet i träet reagerar med syret i luften.
SvaraRadera