tisdag 14 december 2010

Syprojekt snölås

Jag har för ovanlighetens skull gått igång på att sy. Materialet som inspirerar är sk vindpoplin med gummerad baksida. Första projektet och det som drog igång det hela var projektet snölås. Snölås för den som inte känner till det är inte bara det som sitter längst ner i barnens overaller, utan kan också vara som en damask som man sätter på utanpå känga och byxa för att inte få in snö där emellan. De är väldigt bra att ha när man pulsar i snö och det var mina egna erfarenheter av det som väckte tanken.

Den modell som jag har gjort är synnerligen enkel, en fyrkant tyg som binds ihop med kardborre, sluts upptill kring benet med ett lagom hårt sittande gummiband och nertill sluter det tätt mot skon via ett justerbart band under skon. Enklaste modell, lätt att sy och därmed färdig (att inte färdigställa projekt är tyvärr alltför vanligt för mig). Idag ska den hårdtestas av sambon som jut nu snitslar gallringar och pulsar i två decimeter snö hela dagen. Ska bli spännande att se vad utfallet blir!

Ny projekt som står på väntelistan är:
 • Överdragsbyxor, något som jag använder flitigt, som min mamma har sytt åt mig, men jag antar att jag är en stor flicka nu...
 • Byxhosor, som lösa byxben man hänger i bältet, särskilt bra om det är för varmt för hela överdragsbyxor så det lämnar rumpan och grenen bar för ventilation
 • Poncho. Det ska bli regnponcho av detta fantastiska lätta material. Förhoppningsvis något som alltid kommer att följa med i ryggsäcken men som verkligen kan komma till nytta i en ev svår situation.

4 kommentarer:

 1. Hur blev utfallet med snölåsen?

  Vad är vindpoplin för material? Google ger bara en massa länkar till folk som använder vindpoplin...

  En poncho är bra att ha. Säkert har du redan koll på hur man gör en bra poncho, men en bra idé är att göra små hål eller öglor runt kanterna. Med hjälp av "dubbellinor" kan man då enkelt sätta upp ponchon som vind/regnskydd i träd utan att behöva knyta och utan att ta av handskar. I alla fall verkar det fungera bra; jag har dock inte testat det i busväder än.

  SvaraRadera
 2. Jag skulle vilja beskriva vindpoplin som "vindtyg" helt enkelt. Alltså vindtätt tyg som är avsett att använda just som vindstoppare. I den affär där jag köper tyg så har de olika tjocklekar, färger samt med eller utan gummerad baksida. Jag köpte häromdagen ännu en bit, den här gången av tunnare tyg som inte var gummerat på baksidan som jag kommer att använda som foder i överdragsbyxorna.

  Bra tips om ponchon, låter ungefär som den beskrivningen jag sett på "gör det själv sidan" som jag skrev om här om dagen.

  SvaraRadera
 3. Den där sidan var ju en guldgruva med inspiration! Hans poncho verkar helt likvärdig med min, fast antagligen mycket billigare och så gör man ju den själv :)

  SvaraRadera
 4. Ja, visst är den inspirerande! Och inte så lite imponerande!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...