tisdag 21 december 2010

Hård vinter för de vilda djuren

Efter min skogstur för att leta julgran har jag reflekterat över de vilda djurens svårigheter att hitta foder. Jag såg väldigt lite djurspår vilket väl i och för sig kan bero på att det hade snöat drygt en decimeter under natten, men kanske också på att viltbeståndet var hårt åtgånget efter förra vintern. Denna vinter lär inte göra det bättre, då den ju började en hel månad tidigare.
I villakvarteren går rådjur och hjortar omkring och äter vad de kan finna, allt från fågelmat till knoppar i trädgårdarna. På Statens Veterinärmedicinska Anstalt kan man läsa att upp till 40% av rådjursstammen kan gå under under en kall och snörik vinter. Med två svåra år så nära inpå varandra kan det inte bli mycket kvar. Det är illustrerande hur beroende vi levande varelser ändå är av mat, och det som skiljer oss från djuren i det här fallet är förmågan att lagra och transportera för att till viss mån utjämna toppar och dalar. Men får vi missväxt i större områden så lär det drabba även oss, för ännu kan vi inte äta pengar!

3 kommentarer:

 1. Många som har det svårt nu..
  Tänkte länka in några tips till hjälp
  http://www.djurskyddet.se/se/vart-arbete/aktuellt/2010/sa-hjalper-du-de-vilda-djuren-i-vinter
  Skall själv ut och fälla en jätte asp + montera en saltsten i närheten
  Möjligen någon annan har något mer att bidra med
  (vet inte om länken blir klickbar)

  Mvh Peter

  SvaraRadera
 2. Många jägare satsar mycket tid och pengar på utfodring av vilt. Rätt så logiskt egentligen - inga rådjur, ingen rådjurssadel på middagsbordet.

  SvaraRadera
 3. När jag gick upp imorse hade vi 5 rådjur som stod och knapra i sig av fågelmaten!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...