onsdag 24 mars 2010

Inrykande vedspis

Redan den tidigare hyresgästen varnade oss för att vedspisen var "svåreldad", men skam den som ger sig. De flesta dagar går det bra, visst är det dåligt drag men den ryker bara in lite i början. Men om vädret är fuktigt då är det närapå helt omöjligt att få drag i pipan så pass att spisens rök hamnar i skorstenen istället för köket. Första gången vi råkade ut för detta så blev det också bara alltför tydligt vad det var som var problemet med spisen, den är i stort behov av en helrenovering, då den är otät typ överallt där den kan vara det!


Numera är den dessutom nysotad men ryker ändå in, så det är inte det som är felet. Jag var lite orolig för att vi skulle få eldningsförbud på kökssspisen och rörspisen, den senare har inte varit sotad på minst 10 år, men om köksspisen sade sotaren inte ett knyst och om rörspisen som jag bad honom titta på (han hade inte tid med sotning där vid det här tillfället) sade han bara att det var ju i alla fall drag i den, så det var bara att elda! Köksspisen är dock ganska anfrätt och dessutom inte en "riktig" gjutjärnsspis utan emaljeringen sitter på plåtar. Det troliga är att vi istället för att renovera den byter ut den mot en bättre begagnad spis, för såhär kan vi ju inte ha det. När jag gick ut på lunch på jobbet en måndag frågade en kollega om jag hade eldat i helgen, för det luktade rök om jackan. Det var två dagar efter ovanstående bild, och jackan hade inte ens varit med in i köket!

4 kommentarer:

 1. Bertil Carlsson24 mars 2010 20:09

  Den där Husqvarnaspisen är gjord för matlagning, de emaljerade plåtarna fungerar som värmeskydd för strålningsvärmen. Äldre svarta gjutjärnsspisar har även funktionen att värma upp rummet, vilket kan vara jobbigt på sommaren. Vill du ha mer värme ut i rummet från den spis du har så lägg täljstens"tegel"stenar löst i ugnen och låt ugnsluckan vara öppen.
  Se till att rökpipan är fri från kaj- och skatbon och om det behövs så öka på höjden på rökpipan med ett rör, tryckskillnaden ger draget. Har du andra eldstäder (rörspisen) ansluten till samma rökpipa så se till att ha stängda spjäll där när du tänder i köksspisen.

  SvaraRadera
 2. Det har jag inte tänkt på, att plåtarna gör att spisen inte värmer lika mycket. Det är dock bara ännu en spik i kistan, då vi använder den för just uppvärmning.

  Jag hoppas att det framgick av texten att sotaren nyss varit där, så det är uppenbarligen inga kajbon i den pipan. Det kan inte rimligtvis heller vara fel på skorstenshöjden, då den är avsevärd, huset är två våningar högt, och skorstenen sticker upp en bra bit till. I det här inlägget kan du se en bild hur högt det är.

  Nej, det enda som möjligen kan vara fel utan att härledas till spisen är om skorstenen drar tjuvluft någon stans, eller är så krokig att draget försvinner, men just med tanke på hur den ryker in runt hela hällen så tror jag ändå att det är just spisen som generöst späder ut röken med rumsluft och därmed "fyller" upp draget.

  Spisen som kommer att ersätta den är för övrigt en gul emaljerad spis (dock sitter emaljen direkt på gjutjärnet där) i samma skala, dvs en stor vedspis som inte står på ett uppmurat fundament.

  SvaraRadera
 3. Vi har precis en sån där på landet.
  Prova att elda några pappersbitar (tidningssidor) i sotluckan som sitter bakom den nedre (om jag minns rätt) av ugnsluckorna innan du tänder elden. Detta för att få igång draget.
  När man har en lång kall luftpelare i skorstenen får man detta problem. Det brukar bli bättre efter någon dags användning, men är alltid jobbigt i sommarstugor under "off season", då man bara är där några dagar åt gången.

  SvaraRadera
 4. Det är inga större problem med spisen när den har varit eldad i dagen innan, men något vidare drag är det aldrig i den. Jag har också provat att elda i sotluckan vilket bara leder till mer rök i köket...

  Eftersom draget är så dåligt så måste problemet vara antingen tjuvluft eller en väldigt krokig rökgång. Det kan för all del vara en kombination av de två faktorerna också. Men med tanke på hur spisen ryker över allt så tror jag att det är tätningarna i spisen som har sagt adjö, så antingen en ny spis eller en renovering. Då det är lättare att få tag i en annan så tänker jag nog prova det först. Därmed inte sagt att spisen hamnar på sophögen, det finns gott om uthus att lagra den på obestämd framtid! ;-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...