tisdag 9 mars 2010

Isgata - snökedjor!

Som man kunde förvänta sig, har den tjocka tilltryckta snövägbanan förvandlats till isgata när dagsmejan kommit igång, och då särskilt i uppförsbacken från vår vedbod. Som av en händelse som nästan ser ut som en tanke hade vi för en månad sedan införskaffat ett par snökedjor på Biltema, lagom stora att passa både personbilen och skåpbilen.

När man väl lyckats trassla ut de två kedjorna från varandra var det en baggis att få på dem, inga verktyg behövdes. Det var lätt att få dem rätt spända och att ligga rätt på däcket. Min tidigare erfarenhet som skotarförare med de tunga kedjor som användes där hade fått mig att föreställa mig alla möjliga problem.När de väl var på så var det bara att köra. Hela backen var verkligen glansis då det är norrsidan av kullen och rinner alltid vatten på vägen. Möjligen var det en fördel att ha antispinn på bilen, men jag tror att det hade funkat lika bra ändå, eftersom greppet var suveränt.


Enda bekymret uppkom när vi skulle ta av kedjorna och på ena hjulet släppte den lite vårdslöst på baksidan av hjulet. Det bar sig inte bättre än att en länk av kedjan lyckades kila in sig så pass vid bromsoket att vi inte såg någon annan möjlighet än att plocka av hjulet. Det är nog delvis ett specialfall för bilen, för det är en Fransk bil med handbroms på framhjulen. Men bara hjulet kom bort och man såg exakt hur det gått till så var det lätt att få loss kedjan, som sedan förpackades i var sin påse i den här gången, för att undvika hoptrasslande till nästa gång. Och det kommer att bli fler gånger, för det var en angenäm upplevelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...