måndag 31 augusti 2009

Glädjeämnen och nederlag

Nu går jag ut i trädgården och skördar den mogna majsen. Det skyddade höljet av blad har vissnat, kornen inuti har hårdnat, fyra månader efter sådden. Alla korn är inte fyllda, ingenting är perfekt, men de är ändå så vackra! I många olika färger!
Så vänder jag blicken lite till vänster och ser på mina sorgebarn, vitkålen och broccolin. Broccolins tillstånd har jag mest mig själv att skylla, den gick i blom när familjen var ute på husvagnssemester. Snigelskadorna klarade den av tämligen bra. Numera huserar den larver av för mig okänd fjäril (tror jag). Jag ids inte rensa bort det i och med att jag inte har nytta av plantorna mera. Det får bli mitt bidrag till den biologiska mångfalden.
Då är det värre med vitkålen. Den såg ut att arta sig så bra och bildade huvuden. Efter semestern hade jag dock förlorat slaget mot sniglarna. Sedan flyttade även andra invånare in, någon slags larv som gräver gångar, sniglar och snäckor som äter av de yttre bladen och även daggmaskar som följt med in. Undrar vad de äter? Slutresultatet är i alla fall inget man vill sätta tänderna i. Nästa år får det bli duktäckning och elektriska snigelstaket. Resterna får nu hamna på komposthögen i skogen. Där är det ändå fullt med sniglar och snäckor.

2 kommentarer:

  1. Det är den klassiska kålfjärilslarven du råkat ut för på broccoli och vitkål. Det enda som hjälper mot det (om man inte vill spruta gift) är inspektion och bortplockande minst en gång i veckan. Man lär sig av erfarenheten hur och var man ska leta. Jag hade också jätteproblem med "kålmaskar" för något år sedan, men erfarenheten har hjälpt mig att hantera dem. Hursomhelst är inte vitkålen räddningslöst förlorad. Om du plockar bort alla larver nu kan den ha en chans att bilda åtminstone ett litet ätbart huvud i mitten fram till jul.
    Vad gäller broccolin så har du ju faktiskt ägnat dig åt fröodling, vad jag kan se. Om de sen hinner mogna är en annan fråga, men det är inte omöjligt.
    P.S. Snygga "Painted Mountain"!

    SvaraRadera
  2. Det var omöjligt, utan den arbetsinsats flute beskriver att odla kål för mig förut. Efterhand som min trädgård utvecklats genom åren och den biologiska mångfalden runt mina odlingar ökat mycket så har detta problem avtagit. Så sent som för ett par år sedan odlade jag under odlingsväv. Jag hade satt ut några av de finaste kålplantor jag sett och de hade växt till ordentligt. Jag hade aldrig haft så fin kål och aldrig så mycket någon gång förut.

    Vid den andra broccoliskörden så lyfte jag på duken och blev alldeles bestört. All kål var precis sönderäten och de stora broccolibuketterna var rent äckliga med alla stora feta larver. Små blivande blomkålshuvuden som endaste hade grova bladnerver kvar. jag tog beslutet att fräsa ner allt och så sena morötter istället och tog av duken med en gång.

    Nu han jag inte göra det utan när jag en vecka senare tittade till landet så fanns knappt ett spår av alla larver. Tom de blomkålsplantor som var mer eller mindre helt avätna gav fina bolmkålshuvuden. Det var sista gången jag la på odlingsväv som skydd åt larverna :-)

    Förra året och i år så har jag haft fin kål av alla sorter. Visst får man ta bort de yttersta bladen på vitkålen men det gör man ändå.

    Denna erfarenhet av biologisk mångfald gäller alla angripare i trädgården. Alltid är det någon larv i ärtorna, kålen, morötterna och löken men aldrig mycket och inte så att det är något problem. Samma sak med bladlöss, visst är det någon planta som stryker med någon gång pga för stort angrepp men förmodligen har lössen bara hjälpt till att sortera bort en svag planta som är sjuk, klen eller planterad på fel ställe. Tidiga pollenväxter ser till att det blir mycket blomflugor som lägger ägg bland lössen.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...