fredag 28 augusti 2009

Blommande jordärtskockor

Jag fick några jordärtskockor av en kompis förra våren, som jag planterade tillsammans med potatisen under det halmtäcke som i år har förädlats till trädgårdsland. Förra året vet jag inte om de stack upp något grönt över halmen över huvud taget, men knölar fanns det under halmen i alla fall. De var dock inte fler än att jag lät dem införlivas i kanten på det nyanlagda trädgårdslandet. Där har de vuxit så frodigt i sommar. De har nått en höjd av ca två meter, enstaka är ännu högre. Men jag har inte sett dem sprida sig i trädgårdslandet, det ska bli spännande att se hur det ser ut när jag gräver upp knölarna sedan...
När jag drog upp rullgardinen i morse möttes jag av en uppmuntrande syn, mina jordärtskockor har börjat blomma! Jag har sett alla mängders blomknoppar ett tag nu och undrat när de skulle slå ut, men nu behöver jag inte vänta längre. Undrar om det blir frö som går att använda av dem? Jag ser för min inre syn hur min arrenderade åker kommer att kantas med en häck av insynsskyddande jordärtskockor, två meter höga. Det blir en härlig syn!

1 kommentar:

  1. Då har du fått jordärtskockor av sorten "Bianca", som vad jag vet är den enda sort som blommar i Sverige.
    Vad gäller jordärtskockor brukar jag gräva upp en del på hösten. De största och jämnaste tar jag in och skalar och tillagar, medan allt smått och ojämnt får åka tillbaka i jorden för att växa nästa år. Jag skördar knappt hälften av jordärtskockorna sent på hösten. Resten får vara kvar till tidigt på våren, då det är härligt att skörda lite färskt från trädgården. Jag tycker deras konsistens är bättre då också.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...