onsdag 15 maj 2013

Robotbin istället för en miljö att leva i?

I ATL idag kan man läsa att amerikanska forskare har utvecklat ett robotbi som ska kunna utföra det som vilda och tama pollinerare gör alldeles av egen vilja idag. Drivkraften att utveckla en robot för detta är att den miljö vi påverkar allt mer samtidigt blir allt mer fientlig för våra pollinerande insekter med monokulturer som sträcker sig över stora arealer och gifter i lantbruket som skadar. Intressant är att man här lägger en allt större möda på att åstadkomma en teknisk kringmanöver för att motverka de obalanser som människan skapat. Detta istället för att lösa det egentliga problemet.

Om robotbiet kommer att göra succé återstår fortfarande att se, då varken kraftförsörjning eller pollineringen verkar vara lösta, det som finns är bara ett litet flygande föremål.
Men på grund av den minimala storleken har man ännu inte uppfunnit någon kraftförsörjning utan tvingats använda en tunn kabel. Men det kan snart vara löst.
– Våra forskare och ingenjörer jobbar nu tillsammans för att konstruera miniatyrbatterier. Men också för att hitta lösningar för ännu starkare och lättare konstruktionsmaterial, skriver Robert J Wood. 
När det steget är avslutat kan Robobee mycket väl programmeras för att flyga runt på fält och pollinera växter i avsaknad på riktiga bin

Möjligen faller den under samma kategori som många andra tekniska lösningar på människoskapade problem, nämligen teknik, volym och tid. Det vill säga, även om man får fram en fungerande manick, så kommer den inte att kunna skalas upp tillräckligt fort för att kunna ersätta de naturliga pollinerarna när de ekosystemtjänsterna kollapsar på grund av stordrift och miljögifter.

3 kommentarer:

  1. Jamen det är ju perfekt! Ingen tjänar ju några pengar på bin - nu kan man tillhandahålla en patenterad lösning åt godkända bönder (de som köper utsäde från rätt leverantör t.ex.) och om folket i en viss trakt inte uppför sig som man önskar (protesterar mot köpta politikers beslut t.ex.) kan man helt enkelt låta ekosystemet dö ut där. Visst, jag tar i i överkant men jag kan inte hjälpa att tankarna drar iväg åt det hållet. Vem kommer att kontrollera tekniken? När man ändå är inne på de här spåren - varför inte göra det möjligt att använda dessa bin för avlyssning och bildövervakning?

    SvaraRadera
  2. Läs boken "Technological slavery". Den beskriver problemet med teknologin på ett utmärkt sätt.

    SvaraRadera
  3. RoboBee väger 80 mg vilket är lika med ett tomt bi. Avlyssning och bildsök vid jordbävningar och husras är ett föreslaget användningsområde av forskarna. Känner mig sugen på att skaffa en egen svärm för att pröva pollinering i växthuset och av fruktträd samt bärbuskar. Har bara sett några få fjärilar, humlor och getingar i år. Nya mindre flygande robotar kommer säkert snart. Just nu verkar hindret vara små nog batterier.

    Något monopol på små robotar är osannolikt. Finns många som arbetar med robotar. Lite större flygande robotar kan kolla vattenbehov, bekämpa enskilda ogräs eller ge gödning till endast de plantor bonden vill gynna och därmed kraftigt minska behovet av gödning.

    Ett par projekt arbetar med transporter av dokument, mediciner och blod i stadsmiljö. De kallas internet for things och flyger så långt batterierna räcker varefter de landar vid en hub för att lämna över till en ny robot och laddas. Energiåtgången blir en bråkdel av andra budtjänster.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    i

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...