torsdag 23 maj 2013

Effekter av lantbrukspolitiken


Detta är vad jag såg på en mindre landsväg jag åkte häromdagen.Flera åkrar nyligen planterade med gran. Just gran på åkermark är en styggelse. Det blir ingen bra skog, alldeles för frodvuxet och ofta mycket röta i. Det är det mest otrivsamma du kan titta på och det är att spotta på tidigare generationers hårda arbete. Det är också en biologisk öken med täta granskogsbestånd, bara döda barr på marken i mörkret under granarna.

Medan jag stod och fotograferade styggelsen så kom det en kvinna och promenerade. Hon frågade om jag fotograferade granplanteringen och vad jag tyckte om den. Det är det mest fruktansvärda jag kan tänka mig svarade jag. Det visade sig att hon var av samma åsikt. Som ett öppet sår i hjärtat beskrev hon det. Hon bodde i närheten och skulle få beskåda detta medan granarna växer och skapar mer mörker och slutet landskap.

Att man planterar gran (möjligen julgran) för att det lönar sig bättre än att odla marken står ställt bortom allt tvivel då marken tillhör en av traktens allra största markägare som inte gör minsta åtgärd utan att ha räknat på kostnader och intäkter. Det är väl i och för sig inget man kan lasta honom för, utan snarare regeringen som för en politik som gör att det här är det som lönar sig! Det visar sig att Sveriges naturskydd är bland de sämsta i EU!.

För den biologiska mångfalden, matsäkerheten och för våra vackra öppna landskaps skull så borde det föras en lantbrukspolitik som gör att det lönar sig att bruka sina åkrar istället för att plantera igen dem med gran!

2 kommentarer:

  1. det är synd att man arbetar och lägger ned jobb och pengar på fel sätt. God torsdag

    SvaraRadera
  2. Jag är inte främmande för nackskott i dylika fall.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...