tisdag 12 februari 2013

Kökspannan och värmesystemet

Vi har ett värmesystem som i stort sett original från 1955. Det har designats enligt självcirkulationsprincipen men senare fått både en cirulationspump och elpatron.

Att vara designat enligt självcirkulation betyder i vårt fall att allt varmvatten från pannan passerar expansionskärlet som är beläget uppe på vinden ovanför vårt sovrum. Därifrån går alla ledningar ut till elementen, de som ska värma långsidornas element är dragna genom kattvindarna med sparsam isolering. Alla ledningar går sena ner under golvet innan de går tillbaka till pannan igen.

Denna dragning av rören gör att vattnet kyls av fortare än om de bara hade gått i uppvärmda rum. Jag brukar ha en stor gryta med vatten ståendes på kökspannan för att komplettera elvattenberedaren, och den håller alltid värmen bättre än värmesystemet.

Schematisk skiss över hur självcikulationssystem är dragna.

Pannan är en HBM från Prestoverken i Motala. Jag har inte tidigare någon större erfarenhet av kökspannor, och av Prestoverkens pannor ingen alls. Därför reagerade jag inte när säljaren visade mig hur spjället fungerade, öppet vid eldning, stängt annars. Det var ju ungefär som på en vedspis. Problemet var bara att så inte var fallet. Det fick jag mig till livs när sotaren kom på sitt första besök och jag bad honom att berätta allt som kunde vara nyttigt att veta om mitt värmesystem. Pannan visade sig vara överraskande modern i sin konstruktion, med långa rökgasvägar, bara man ställde spjället rätt.

Kvalité som är välfungerande efter 58 år!

Om man hade spjället öppet, så går röken direkt ut i skorstenen, ungefär som i gamla kombipannor. Om man har spjället stängt, då betyder det bara att röken får gå en längre väg. Den vänder uppe under spishällen, som nu också blir betydligt varmare, och går ner i de fyrkantiga kanalerna som täcker sidorna på pannan, för att sedan gå ut i skorstenen under själva eldstaden. Det är ett fruktansvärt drag i våran skorsten, så att det var drag även med spjället stängt, tillskrev jag bara draget, samt ett förmodat sönderbränt spjäll.

Vi tyckte att pannan kom upp i värme fort redan tidigare, nu går det ännu fortare och vedåtgången minskade!  Tack för det, sotar'n!

Pannan är vi numera ganska nöjda med, däremot skulle det ju bli bekvämare med en ackumulatortank, så att man kunde elda hårt medan man är hemma, istället som nu att man får akta så att inte systemet kommer i kokning. Idealiskt skulle man ju också ta allt varmvatten från ackumulatortanken istället som nu via separata elvattenberedare. Vi har ett tak som skulle lämpa sig för solpaneler som vi kunde ansluta till systemet, så att vi slapp elda (eller köra med el) till varmvattnet den varma perioden. Det skulle också kännas bra att dra om rören värmesystemet så att de inte måste gå upp på vinden och vända. Det verkar inte vettigt att de ska gå ovanför översta elementet i höjd, särskilt inte om man bygger om så att pannan bara laddar ackumulatortanken och all värme sedan tas ut därifrån. Hoppas kunna förverkliga delar av dessa förbättringar innan nästa vinter.

13 kommentarer:

  1. Mina generella fysikantaganden:
    För att få självcirkulation måste det varmaste vattnet samlas högre upp än spisen för att sedan "dras" ner av avkylningen i elementen. Blir det för små höjdskillnader får du dålig cirkulation. (jämför med en för låg skorsten som får dåligt drag.)

    Det är nog bättre att isolera rör på vind och under golv än att bygga om. En viss värmeförlust i dessa utrymmen kan nog vara bra för uttorkningens skull.

    Har du funderat på glykol i systemet? Frysrisken tycker jag man skall ta allvarligt på men det blir dyrt om man har acctank.

    Solpaneler är fantastiska nästan halva året, kan du få till en bra kombination med acctank, förmodligen på vinden, blir det nog väldigt bra.

    SvaraRadera
  2. Finfint med självcirkulerande system,var rädda om det. Sitter själv o plågas av ljud från cirkulations pumpen i vårt nybyggda system. Tänkte tipsa om rörisolering på era kattvindar, och övriga ouppvärmda utrymmen, gör storskillnad, ca 35 watt/m i ren värmeförlust, säkert mer då rördimensionen är större i självcirkulerande system. Tvättad fårull med balaband är den billiga hardcore varianten på rörisolering. Annars har biltema mystiskt billig rörisolering, 20kr a 2m. Minskar vedåtgång och frysrisk. Skaffa er också en gängkloppa o ett rörstäd så kan ni bygga vidare själva, täta med linblånor och en skvätt linolja. Billigaste och bästa rörmaterialet, tar lite tid dock, men de är ju din tid, inte rörmokarns. Och acktank med vvberedare och solslinga kommer ni aldrig att ångra, bara gör det. Happy heating/ Tradgardnisse

    SvaraRadera
  3. Rent krasst, eftersom ni har djur måste fastigheten ses till lika ofta som det krävs för att hålla systemet varmt. Ved är billigare än att bygga om värmesystemet men att isolera rören bättre är en god idé.

    Själv skulle jag leka med tanken att ersätta expansionskärlet med en accumulatortank som får fungera som gigantiskt expansionskärl. Det borde även gå att stoppa i två värmeväxlarslingor i det, en för solvärme och en för att förvärma vatten till elvarmvattenberedaren. Hur man nu får upp pjäsen på vinden och om det finns någon lämplig bärande vägg under den för ett ton vatten.

    SvaraRadera
  4. Tyvärr har vi ju redan surret från cirkulationspumpen, då man gjorde en stor u-sväng på stigarröret när man monterade elpatronen och cirkulationspumpen och på det viset förstörde självcirkulationen. Allt kan bara bli bättre på den punkten. Och någon ackumulatortank kommer aldrig upp på vinden, det kan jag garantera!
    Att isolera värmeledningarna med fårull känns däremot som en bra idé, särskilt med tanke på hur nära det är till råvaran!

    Att gänga rör själv och dra, lät däremot väldigt tilltalande. Som det nu är så finns det blandat med gjutjärn och kopparrör i systemet och det känns som om det inte borde vara bra...

    SvaraRadera
  5. Lite materiallära: Gjutjärn finns i kökspannan och kanske i cirkulationspumpen. Gamla rörledningar är av stål, men brukar kallas järnrör. Det är dessa rör som kan gängas med gängkloppa och tätas med lin när de skarvas. Kopparrör brukar finnas i ledningar för tappvarmvatten (och kallvatten) och skarvas på annat sätt. Om det finns kopparrör som är hopskarvade med stålrör så korroderar (rostar) stålröret mycket snabbt. Gjutjärn är inte så känsligt för korrosion som stål, men om det kommer i kontakt med koppar så rostar även det. Sedan vet jag av egen erfarenhet att också kopparrör kan korrodera så att de börjar läcka, om vattnet är tillräckligt surt.
    Jag kanske verkar lite petig med terminologin, men är man gammal ingenjör så är man.

    SvaraRadera
  6. En ackumulatortank kan inte placeras på vinden som Magnus Redin är inne för då blir det ingen självcirkulation på utgående vatten. Men den kan nog vara på samma höjd som pannan och ha en volym på flera kubikmeter. Om utrymme bredvid pannan saknas kan den vara bit bort. De tvåtumsrör som vanligen används är nog då i minsta laget. Bäst är nog att med ett nytt självcirkulerande system använda större rör och ta bort rör ovanför de övre elementen och i oisolerade utrymmen. Ta även bort tokiga u-svängar. Eventuellt också kopparrören. Det verkar som om det bör byggas om i grunden. Sätt då en stor kulventil på utgående från ackumulatortanken. Och förvärm varmvattnet i ackumulatortanken. Med en panna i en källare eller utanför huset på en låg punkt går det att kombinera självcirkulation och golvvärme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oups, korrekt, den skulle bara göra nytta när cirkulationspumpen är på. Tack för rättelsen!

      Radera
  7. Jag måste dubbelkolla det där med kopparrör, även om jag är tämligen säker på att så är fallet. Speciellt tycker jag mig minnas skvallerledningen från expansionskärlet.

    Räcker det om det inte är direkt kontakt mellan stål/järn och koppar, eller är det tillräckligt att de är sammanbundna av vatten? Går det att sätta in offeranoder i systemet i väntan på genomgång?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trädgårdsnisse (i nästa kommentar) är inne på rätt spår. I ett värmeledningssystem står samma vatten år efter år och blir med tiden nästan fritt från syre. Uppvärmningen gör också att syret avgår från vattnet. Men man fyller ju på nytt vatten ibland, till exempel när elementen luftas åtminstone en gång om året. Syre och fuktighet är vad som krävs för att korrosion ska äga rum.

      Expansionskärlet rostar lätt, eftersom vattnet där står i kontakt med luften. På ett ställe vi bodde på började det droppa från taket i köket och det blev till att byta expansionskärl. Jag vill minnas att när vi köpte den nya burken sa de i röraffären att det numera bara fanns expansionskärl i rostfritt stål. Har ni tur så har ni ett sånt och då spelar det ingen roll vilket material det är i anslutande ledningar. Kopplingen till skvallerröret står för det mesta över vattenytan i kärlet, så det borde inte bli så stora problem där, även om det är ett gammalt expansionskärl av vanlig stålplåt. Själva expansionskärlet borde rosta sönder först.

      Min erfarenhet från direktkontakt mellan koppar och stål är att stålet i själva kopplingen kan förstöras mycket snabbt. Jag tror att det inte är så farligt om det är olika metaller i olika delar av samma vattensystem, men där har jag inte säker kunskap.

      Om man får läckage i ett varmvattensystem med järnrör brukar det vara i kopplingarna mellan rördelar eller mellan rör och radiator (element). Så om det finns bruna fläckar vid rörskarvarna, kolla om de växer, då kan det vara början till en läcka.

      Radera
  8. Nu är jag ute på djupt vatten rent teoretiskt, men i praktiken blandas ju aduceratgjutjärn, stålrör, mässing, och koppar hejvilt i de flesta värmesystem, (Dock undviks galvade delar) kan det ha något med att vattnet är i slutet kretslopp som med tiden får en lägre syrehalt och därmed minskad oxidativ förmåga?
    Skvallerröret står ju bara i kontakt med pannkretsens vatten vid kok, och då rör sig vattnet åt ett håll, ut. Så om det är koppar spelar nog ingen större roll.
    Akta er för att koka pannan så ni får fylla på nytt istället. Tänk igenom eventuella systemändringar, kolla på andras system, har det funkat så här långt ska d nog funka ett tag till./Trädgårdsnisse

    SvaraRadera
  9. Finns det inga plaströr som skulle hålla för ett självcirkulerande värmesystem ?
    Används ju för golvärme.

    SvaraRadera
  10. Hej är väldigt intresserad av att se hela din panna tror jag har en likadan men oemaljererad, jag har självcirkulationen kvar men tyvärr har någon mutat igen den undre\bakre rökgången

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är det du vill se? Sotaren är just och putsar upp den idag ;)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...